Hlavní obsah

Našli matku děvčátka z jihlavského babyboxu, trest ji nečeká

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Sociální pracovníci našli matku děvčátka odloženého 20. září v jihlavském babyboxu. Složité to nebylo, neboť dítě chybělo v rodině, nad níž mají kuratelu. Ženě za to žádný trest nejspíš nehrozí, malé Radce však nečekaně nalezená identita ohrozila adopci.

Foto: Archiv, Právo

Babybox

Článek

Pro babybox jihlavské nemocnice to byla v ono zářijové úterý premiéra. Automatický alarm přivolal sestru z pediatrického oddělení krátce před půl osmou večer. Uvnitř schrány leželo asi 14 dnů staré děvčátko, vážící necelých 2,5 kg.  Lékaři konstatovali, že dítě je zdravé a bylo kojeno.

„Holčička byla zabalená v dece, respektive v látce připomínající prostěradlo. Na sobě měla ústavní obleček. Z toho, a také podle znaků poporodního ošetření, jsme usoudili, že přišla na svět v některé porodnici asi před dvěma týdny a její matkou bude zřejmě žena, která nemá pro péči o dítě vyhovující zázemí,“ uvedla tehdy mluvčí nemocnice Veronika Pysková.

Policie případ nešetří

Pracovníkům odboru sociální péče jihlavského magistrátu však netrvalo déle než pár týdnů, aby matku našli, aniž by ji hledali. V rodině se třemi dětmi, kam docházejí, totiž jedno dítě chybělo. „Matka se vymlouvala, že je v jiné domácnosti. Druhý den ale přiznala, že ho odložila do babyboxu,“ uvedl mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Sociální pracovníci poskytli záznam tzv. řízeného rozhovoru, v němž jim matka svůj čin potvrdila a podepsala, policii. Ta ale žádné provinění nenašla.

„Žena učinila veškerá opatření, aby dítě neutrpělo újmu na životě a zdraví,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová s připomenutím, že odložení dítěte do babyboxu je součástí našeho právního režimu.

Může to komplikovat adopci, bojí se úřednice

Zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess sice potvrdil, že schrány mají prioritně sloužit jiným případům, ženy se ale zastal. „Doba je asociální. My, kdo máme kde bydlet, co jíst a slušný příjem, těžko se vžíváme do extrémních situací lidí, kteří třeba nemají ani na sunar. Případ z Jihlavy je sice nestandardní, ale neříká, že jsou babyboxy špatné. Při vší hrůze se ta žena zachovala ještě korektně,“ zamyslel se. Jak ale doplnil, odložená holčička by si zasloužila novou rodinu.

Ředitelka Dětského centra Jihlava Ivana Ryglová spatřuje v případu nebezpečný signál. „Beztrestnost rodiče při odložení dítěte vnímám jako společností tolerované zbavování se odpovědnosti,“ poznamenala. Jak doplnila, doufá aspoň, že nalezená matka nebude situaci děvčátka komplikovat a podepíše souhlas s adopcí. I formální projevení zájmu by totiž stačilo na zablokování dítěte v ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám