Hlavní obsah

Prezident Klaus podpořil starosty žádající dostavbu dálnice D8

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plnou podporu prezidenta Václava Klause mají starostové obcí požadující dostavbu posledního nedokončeného úseku dálnice D8 přes České středohoří. Obce ležící na trasách, kudy proudí doprava místo nedostavěného úseku dálnice, trpí nadměrným hlukem, emisemi i hustotou provozu. Dálnice měla být dostavěna loni, nyní je kvůli stále chybějícím povolením prvním reálným termínem rok 2014.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Se starosty obcí postižených nedostavěnou dálnicí D8 se prezident Václav Klaus setkal v trase budoucí vozovky u tunelu v Prackovicích na Litoměřicku.

Článek

Místní lidé i Ústecký kraj viní ze zdržování dostavby hlavně ekology, kteří podávají celou řadu žalob a odvolání. Nedokonalé zákony, které jim to umožňují, se nelíbí ani prezidentovi.

"Zákony se určitě musí zjednodušit a udělat jasné. Není možné, aby někdo blokoval léta určitou věc, která je ve veřejném zájmu. Myslím, že dálnice je mimo veškerou pochybnost ve veřejném zájmu občanů České republiky," řekl Klaus první den své návštěvy Ústeckého kraje v Litoměřicích.

Se starosty se setkal následně přímo na místě budoucí dálnice, u rozestavěného tunelu v Prackovicích na Litoměřicku. „Prezident vyslechl naše problémy, myslím, že taková setkání jsou velmi cenná,“ řekla starostka Prackovic Andrea Svobodová – Křešová (nez).

Problémy kvůli chybějící dálnici

Prezidentovi stavbu posledního úseku představil Martin Borovka, ředitel společnosti Eurovia stavící dálnici. „Z devíti miliard určených na stavbu úseku jde půl miliardy na ekologická opatření,“ uvedl Borovka.

Nedostavěný úsek trápí místní obyvatele. Představitelé obcí za problém označili rozbité silnice v okolí dálnice, nerespektování zákazu vjezdu kamiony, hluk, smog i nebezpečí pro obyvatele.

„Máte u nás samozřejmou podporu, o tom není pochyb,“ řekl Klaus na závěr svého setkání se starosty.

Prezident víc udělat nemůže, vědí starostové

Starostové si podpory Klause velmi cení, i když vědí, že o mnoho více hlava státu udělat nemůže. „Doufáme, že jeho návštěva nějaký efekt mít bude, i když víme, že jde spíše o symbolické gesto,“ řekla lovosická starostka Lenka Lízlová (ČSSD).

K tomu se připojil i jeden z nejvýraznějších místních politiků zasazujících se o dostavbu dálnice starosta Velemína Jiří Skalický (bez p. p. za ODS). „Těžko lze očekávat, že pan prezident nějakým způsobem může zasáhnout do průběhu urychlení výstavby dálnice,“ řekl Skalický Právu.

Prezident při své třídenní návštěvě zavítá i na Děčínsko, Mostecko a Lounsko. Obce ve Šluknovském výběžku nenavštíví, pobýval v nich při své návštěvě kraje před třemi lety. S tamními starosty se ale setká ve středu v Benešově nad Ploučnicí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám