Hlavní obsah

Romové v Brně jednají na celostátním sjezdu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Poněkud narychlo, zřejmě i pod vlivem krizových událostí nejen ve Šluknovském výběžku, svolaly romské místní organizace celostátní romskou konferenci. Jedná se po dlouhé době o první podobnou akci, která se snaží najít odpovědi na otázky, jak zastavit stále větší dělení společnosti a rozevírání nůžek mezi většinou a menšinou.

Romové se sjeli do Brna na celostátní sjezdVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Na sjezd, o jehož hlavní organizaci se postarala hodonínská romská organizace a také jihomoravský kraj s patronem sjezdu, hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) přijelo zhruba 250 delegátů. Ti mají představovat všechny nejdůležitější dosud rozdrobené romské skupiny a rodiny v republice.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Romskou konferenci moderoval herec Jan Čenský

Sjezd, který moderuje herec Jan Čenský, zahájila státní hymna. Po vystoupení dívčího folklorního tanečního souboru vystoupil s krátkým proslovem hejtman Hašek. Ten jako předseda asociace krajů účastníky za všechny hejtmany v republice ujistil, že budou mít ve svém konání podporu. Zároveň se však zamyslel nad možným vznikem nové politické romské strany a připomněl, že podobné snahy už v minulosti neměly úspěch.

„Je třeba naučit se žít spolu a to jistě bude přinášet dlouhodobé problémy, které je nutné řešit velmi citlivě, avšak podle zákonů České republiky. Žijeme v demokratické zemi a všichni máme stejná práva a povinnosti a musíme ctít zákony této země. Jsem přesvědčen, že dlouhodobé řešení problémů soužití Romů a většinové populace má jedno hlavní řešení - vzdělání a práce se školáky a mladými lidmi,“ uvedl mimo jiné hejtman Hašek.

Vláda: chceme problémy Romů řešit, ale nedaří se to

Bývalý poradce ministra vnitra a romský aktivista Stanislav Daniel zase hovořil  o problémech s lichvou, stále nově vznikajících ghettech a také spekulacích developerů, kteří zneužívají současný stav a vytvářejí další problémové oblasti, ve kterých romskou komunitu okrádají.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Romové se v pátek sešli v Brně na celostátní konferenci

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková ujistila delegáty, že vláda má skutečný zájem na řešení problémů, i když se to - jak otevřeně přiznala - téměř nedaří a současná správa o stavu menšin a především romské komunity je velmi tristní.

Na sjezdu se také začalo hovořit o nebezpečí zneužívání situace pravicovými populisty, mezi něž brněnský zastupitel za SZ Martin Ander, hovořící za brněnskou radnici, zařadil nejen předsedu DSSS Tomáše Vandase, ale i poslankyni ODS a bývalou primátorku Chomutova Ivanu Řápkovou.

Politiky více zajímá hladomor v Africe než romská problematika u nás. I v Opavě máme děti s nafouknutými bříšky.
podnikatel Julius Levay

První potlesk během projevu si v řadě vystupujících na romské konferenci vysloužil romský podnikatel Julius Levay z Opavy. „Jsou to krásné řeči, co tady slyšíme, a jsou i pravdivé. Ovšem není to nic nového, to všechno už jsme mnohokrát slyšeli a nic to neřeší. K čemu se vůbec sešlo toto jednání, které si nadneseně říká sjezd?," tázal se Levay.

"Jsem podnikatel, stát nezneužívám a vlastě jej potřebuji, jen aby mě ochránil. Ovšem stojí vůbec stát o to, aby tady Romové byli? Osmdesát procent lidí nás tady otevřeně nechce. A bohužel stát se nikdy jasně nevyjádřil ve smyslu, že je rád, že nás tady má, že o nás stojí. Je fakt, že lidé, kteří žijí 20 let na dávkách, jsou pro společnost ztracenou generací. Ti už nikdy nebudou chtít dělat, nejsou na práci zvyklí. Ale i to je z velké části vina politiků, kteří nejprve rozdávali a teď neví co s tím,“ uvedl Levay, který zároveň skepticky mluvil o tom, že politiky více zajímá hladomor v Africe než romská problematika u nás.

„V Opavě už máme třetí vyloučenou lokalitu a i tam jsou děti s nafouknutými bříšky. Běžte se tam podívat,“ uvedl Levay, který varoval i před situací, která už v mnoha případech nemá při podpoře různých skupin daleko k lynči.

„Trvalo to víc než dvě hodiny, než tady začal někdo mluvit opravdu kriticky a k věci,“ hodnotili jeho vystoupení přítomní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám