Hlavní obsah

Cítím se zdráv, premiérův strach o mé zdraví je zbytečný, vzkázal Kalousek

Právo, rsk, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v pátek vzkázal premiérovi Petrovi Nečasovi (ODS), aby se nestrachoval o jeho zdravotní stav, že se cítí zcela zdráv. Reagoval tak na Nečasův výrok, že se na Kalouskovi projevuje únava, o čemž svědčí rostoucí míra jeho verbální agresivity.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

„Cítím se naprosto zdráv a v pořádku. To, že občas veřejně pojmenuji některé známé skutečnosti, které stejně všichni vědí, přece nemůže být bráno jako známka špatného zdravotního stavu,“ reagoval Kalousek pro Právo na Nečasovy obavy o ministrovo zdraví.

Kalousek v pátek v Lidových novinách prohlásil, že Nečas je „premiérem jenom z milosti kmotrů z ODS“ a že odvolání šéfa ČEZ Martina Romana bylo mediálně vylepšené tak, aby Nečasovo okolí mohlo „přifouknout premiérovi muskulaturu, kterou nemá“.

„S velkým znepokojením já i ostatní kolegové ve vládě a v koalici pozorujeme v poslední době stupňující únavu ministra financí, která se projevuje vysokou podrážděností, jistou mírou verbální agresivity a neuváženými výroky. Osobně mám o psychický a zdravotní stav ministra financí velkou starost a trochu se o něho bojím. Přičítám jeho neuvážené a dětinské výroky velké únavě a velkému vypětí, a proto se na něj nezlobím,“ sdělil v pátek Právu Nečas esmeskou.

Koaliční nepřátelé

Nečas tento týden Kalouska podržel, když ministr financí zfackoval mladíka přímo před sídlem Poslanecké sněmovny. Incident zlehčoval a na žádosti o jeho odvolání nereagoval. Přesto mezi oběma nejmocnějšími muži v zemi dlouhodobě vládne napětí. Přestřelky mezi oběma rivaly na pravici trvají prakticky od počátku jejich společného koaličního vládnutí.

Podle pozorovatelů ale kořeny sahají mnohem hlouběji, do půli 90. let, kdy na sebe poprvé narazili coby náměstkové na ministerstvu obrany. Nečas zde během svého krátkého působení ostře kritizoval jeden z mnoha pochybných obchodů, které zde prostřednictvím firmy Zenit a Omnipol koordinoval Kalouskův přítel Richard Háva. Háva si dokonce na Nečase stěžoval u tehdejšího předsedy Sněmovny Miloše Zemana (tehdy ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám