Hlavní obsah

Kalouskův resort u soudu porazil kolega Polčák, odškodnění může platit Sobotka

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor s ministerstvem financí rozhodl s definitivní platností Nejvyšší soud ve prospěch Evropských demokratů také za přispění advokáta Stanislava Polčáka, jenž s šéfem resortu Miroslavem Kalouskem zasedá ve společném poslaneckém klubu TOP 09 + STAN. Evropští demokraté (nyní Spojení demokraté – Sdružení nezávislých) navrhují, aby škody uhradil exministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), který podle soudu má nést za vše odpovědnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Ministerstvo financí odmítalo ještě pod Sobotkovým vedením vyplatit evropským demokratům příspěvky za mandáty v pražském zastupitelstvu mezi lety 2002 až 2007. Jednalo se o 15 miliónů korun. Spojení demokraté – Sdružení nezávislých (SD-SN) vysoudili nejen nárok na příspěvky, ale i odškodnění a úroky v celkové výši 1,15 miliónu korun.

Informoval o tom mluvčí SD-SN Jakub Zvoníček a připomněl, že straně dalo za pravdu několik soudů včetně Ústavního a Nejvyššího správního soudu.

„Ministerstvo financí respektuje rozsudek Nejvyššího soudu. Další právní kroky proti těm, kteří tuto škodu zavinili, nyní zvažujeme,“ sdělil ČTK mluvčí resortu Jakub Haas.

Soudy přiřkly odpovědnost přímo Sobotkovi, tvrdí SD-SN 

A, jak upozorňuje Zvoníček, případné právní kroky by měly být namířeny přímo proti současnému předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi.

„SD-SN navrhují ministerstvu financí, aby náhradu škody nad rámec původních 15 miliónů Kč předepsal podle zákonných pravidel k úhradě bývalému ministrovi Bohuslavu Sobotkovi, neboť ten podle několika rozsudků přímo způsobil vydání nezákonných rozhodnutí,“ napsal v tiskovém prohlášení Zvoníček.

Své tvrzení opřel o článek zákona o odpovědnosti státu za škodu způsobenou nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem § 17 zákona č. 82/1998 Sb., který podle něj možnost vymáhat škodu po bývalém ministrovi předpokládá.

Zvoníček také poznamenal, že středeční verdikt rovněž přiřkl SD-SN nárok na proplacení nákladů za soudní řízení v řádu desítek tisíc korun.

Soud: Byla poškozena politická soutěž

Svůj díl viny ovšem nese i Sobotkův nástupce Vlastimil Tlustý (tehdy ODS), který po svém nástupu do čela resortu nadále odmítal evropským demokratům příspěvky proplatit.

Bývalí šéfové ministerstva financí peníze odmítali vyplatit i přes verdikty Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu a stanovisko bývalého veřejného ochránce práv Otakara Motejla. Soudci i ombudsman vyzvali několikrát ministerstvo, aby příspěvek straně vyplatilo. Až v roce 2007 ministerstvo financí uznalo, že stranu poškodilo. Ústní uznání ale označilo za dostatečné odškodnění a peníze také odmítlo vyplatit.

Senát Nejvyššího soudu nyní rozhodl ve prospěch strany. Podle soudců SNK-ED trpěli tím, že ministerstvo financí vyřešení sporu neustále protahovalo, a byli tak poškozováni v politické soutěži. „Nejvyšší soud dodává, že z pohledu dosavadních skutkových zjištění se rozsudek odvolacího soudu jeví jako velmi pečlivě a logicky odůvodněný,“ uvedli soudci.

Reklama

Výběr článků

Načítám