Hlavní obsah

Do Mošnova opět přiletěl legendární bombardér B-52

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Necelé dvě hodiny v úterý kroužil nad mošnovským Letištěm Leoše Janáčka strategický bombardér B-52. Legendární letoun amerického letectva dorazil na sever Moravy ze stejného důvodu jako loni, kvůli víkendové branně-bezpečnostní show Dny NATO v Ostravě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bez nákladu váží B-52 přes 83 tun

Článek

Stroj přiletěl ze základny v americké Louisianě. Kvůli špatné viditelnosti čekal pilot ve vzduchu skoro dvě hodiny, než v 11:45 na první pokus přistál. V ČR je B-52 teprve podruhé.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pilot bombardéru musel nějaký čas nad Ostravou kroužit, než mohl bezpečně přistát.

„Minulý rok jsme sem přiletěli jako návštěvníci, dnes se vracíme jako rodina a přátelé,“ řekl po přistání Joe Jones, velitel 63. perutě, který s letadlem přiletěl a dodal: „Bůh žehnej České republice, Bůh žehnej Ostravě.“

Foto: Pavel Karban, Právo

Američtí letci Pete Costas a Kerry Baker

Strategický bombardér B-52 Stratofortress je ve výzbroji amerického letectva od roku 1955. Od té doby prošlo letadlo řadou změn. Dnes používaný typ nese označení B-52H. Délka bombardéru je 48,5 metrů, rozpětí křídel je 56,4 metrů a výška 12,4 metrů.

Foto: Pavel Karban, Právo

63. peruť v plné kráse

Bez nákladu váží B-52 přes 83 tun, jeho maximální vzletová hmotnost je 220 tun, bojový náklad může mít až 31,5 tuny. Letoun může letět maximální rychlostí 1000 kilometrů za hodinu a bez doplnění paliva urazí vzdálenost až 16 tisíc kilometrů. Operační výška činí 15 tisíc metrů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Legenda B-52 zpátky v ČR

Foto: Pavel Karban, Právo

Nebeský koráb na letišti u Ostravy

Reklama

Výběr článků

Načítám