Hlavní obsah

VV chtějí kvůli Šluknovsku pokuty rodičům za ponocující děti či přísný výkup železa

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Omezení hazardu, pokutování rodičů za to, že v noci nekontrolují své děti, zpřísnění sankcí za opakované rušení nočního klidu, omezení počtu nájemníků v bytech, souhlas družstva či majitele nemovitosti s přihlášením osoby k trvalému pobytu či zpřísnění výkupu železa a barevných kovů – to jsou některé návrhy, které by podle Věcí veřejných (VV) měly pomoci s řešením situace na Šluknovsku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedové VV Milan Šťovíček a Karolína Peake s šéfem strany Radkem Johnem

Článek

Podle předsedy véček Radka Johna by aktuální problémy na severu Čech bylo možné řešit politikou tzv. nulové tolerance, kterou v roce 2008 po nepokojích na janovském sídlišti zavedl Litvínov. VV jsou ochotny opatření podpořit svými hlasy ve Sněmovně, doplnil.

„Tento plán předložíme koaličním partnerům a budeme rádi, pokud do toho přinesou další prvky. Obyvatelé v Rumburku a Varnsdorfu se cítí opuštěni a zrazeni, ale musejí vědět, že je nikdo neopustil a že se ze Severních Čech nestane jen uhelná pánev, ale že tam slušní lidé dál budou moci žít,“ prohlásil John.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Místopředseda VV, poslanec a litvínovský starosta Milan Šťovíček uvedl, že zkušenosti z Litvínova jsou přenosné i na Šluknovsko, je ale třeba zahájit úzkou spolupráci mezi státem, krajem a jednotlivými obcemi.

„V Litvínově se policie, hygiena, hasiči, lidé z pracovního úřadu či odboru sociálních věcí scházeli den po dnu a plánovali jsme kontroly. Celou problémovou čtvrť jsme prošli vchod po vchodu, byt po bytě. Práce přinášela ovoce v tom, že slušní lidé cítili, že se něco děje a ti, kdo zneužívali systém, začali zjišťovat, že se po nich jde, že se kontroluje, kolik lidí v bytě žije a jakou mají jejich děti školní docházku,“ uvedl Šťovíček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda VV Milan Šťovíček

Místopředseda VV uznal, že program nulové tolerance v Litvínově není „samospásný“. „Problémy nemáme absolutně vyřešeny, ale ukazuje se, že to je správná cesta, na které je shoda napříč politickými stranami,“ dodal Šťovíček.

Podle Johna je klíčové zavedení centrálního registru přestupků. „Důsledně musíme kontrolovat, kdo kde dělá přestupky a na základě toho zpřísňovat tresty,“ uvedl. Vicepremiérka a místopředsedkyně véček Karolína Peake doplnila, že požádá premiéra Petra Nečase (ODS), aby byl na jednání bezpečnostní rady státu trvale zařazen bod týkající se situace na Šluknovsku.

Nepřizpůsobiví občané postávají na balkónech, kouří tlustý doutník a pracujícímu říkají: ty jsi debil, že jdeš do práce.
Radek John

John uznal, že některé návrhy – jako znovuzavedení souhlasu majitele nemovitosti pro přihlášení osoby k trvalému pobytu, či pokutování rodičů za chování jejich dětí v noci – jsou kontroverzní, je však podle něj o nich třeba vést debatu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake

Mezi další návrhy VV patří stanovení normy pro noční klid, celostátní vymáhání přeplatků na dávkách či zvýšení vymahatelnosti práva u osob dopouštějících se opakovaně přestupků jako například zavedení veřejně prospěšných prací pro neplatiče pokut.

„Nepřizpůsobiví občané postávají na balkónech, kouří tlustý doutník a pracujícímu říkají: ty jsi debil, že jdeš do práce. Lidé na sociálních dávkách se musejí podílet na veřejně prospěšných pracích,“ uvedl John.

Reklama

Výběr článků

Načítám