Hlavní obsah

Rekordman mezi rychlostudenty plzeňských práv se bude se školou soudit

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

První a zatím také jedinou žalobu na zrušený diplom z plzeňských práv podal ten nejrychlejší z rychlostudentů Jan Harangozzo. Muž, který figuruje v kauze podvodných konkurzů kolem soudce Jiřího Berky, zvládl pětiletý magisterský obor za pouhé dva a půl měsíce, přes prázdniny v roce 2005. Harangozzo se hájil předchozími studii, univerzita v Bratislavě ale Západočeské univerzitě (ZČU) potvrdila, že na Slovensku studoval pouhý rok, pak jej vyloučili. O titul z Plzně přišel letos na jaře.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Podal jsem žalobu na zrušení rozhodnutí o zrušení diplomu, a to ke Krajskému soudu v Plzni,“ řekl Právu Harangozzův právník Radek Ondruš. „Jsem přesvědčen, že uspěji, jinak bych ji nepodával. Nemám ve zvyku tahat z lidí zbytečně peníze,“ dodal Ondruš.

Právní expert ZČU František Korbel, který pro školu připravoval potřebné podklady, ze soudu obavy nemá. „K rušení diplomů jsme přistoupili jen ve zcela jednoznačných případech. A tento byl snad ze všech nejprůkaznější,“ konstatoval Korbel.

Pokud dá soud univerzitě za pravdu, možná tím paradoxně rozpoutá vlnu dalšího odebírání titulů. „Jestliže je právní konstrukce pana Korbela správná, je možné zpochybnit všechny podivně získané diplomy po roce 1948. A když prohraji, tak to také udělám, padni komu padni. Těch různých funkcionářů, kteří je získali neprávem, jsou desítky,“ upozornil Ondruš.

Hosman je v pořadí

Univerzita v červenci uvedla, že zrušila dvanáct diplomů celkem devíti absolventům. Ve skutečnosti je ale postižených zatím stále jen osm – devátým měl být někdejší velitel plzeňské městské policie Luděk Hosman, který z velké míry opsal svoji bakalářskou práci. „Správní řízení se poněkud protáhlo, ale rozhodnutí o zrušení diplomu je připraveno k odeslání,“ uvedl Korbel.

Nikdo kromě Harangozza zatím žalobu nepodal a dost možná ani nepodá – musel by tak totiž učinit do dvou měsíců od doručení rozhodnutí. A tato lhůta už většinou uplynula.

Tři lidé, včetně Harangozza, však na rektorát podali odvolání. „Podle našeho názoru ale odvolání v těchto případech není možné,“ připomněl Korbel. Univerzita v této věci ještě požádala o vyjádření ministerstvo školství. „Odpověď jsme zatím nedostali,“ podotkla mluvčí ZČU Kamila Kvapilová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám