Hlavní obsah

Sněmovnou prošla další část zdravotnické reformy, práva pacientů posílí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna ve středu hlasy koaličních poslanců schválila návrh zákona o zdravotních službách. Ten vymezuje podmínky zdravotní péče a dává pacientům právo na veškeré informace o zdravotním stavu i léčbě. Jde o součást zdravotnické reformy ministra Leoše Hegera (TOP 09). Norma, kterou podpořilo 108 poslanců, nyní poputuje do Senátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Ministerstvo si od reformních zákonů slibuje, že posílí a ujasní práva pacientů, kritici hovoří o tom, že změny budou mít efekt zcela opačný.

Pacienti by dle ministerstva měli díky schválené předloze mít například možnost získat z národního registru poskytovatelů péče veškeré informace. Podle ministra nahrazuje zákon zastaralé normy a přesně definuje, co je zdravotní péčí a zdravotní službou. Heger to popsal na příkladu transplantace, která je péčí, zatímco přeprava pacientů je službou.

Ministerstvo počítá s tím, že norma začne podobně jako další části reformy platit od začátku příštího roku. Součástí této fáze reformy jsou i další dva zdravotnické zákony.

Chaos a zmar, tvrdil Rath

Poslanec ČSSD David Rath před plénem upozornil, že celá reforma vychází z návrhů, které prosazoval již jeden z Hegerových předchůdců na ministerstvu Tomáš Julínek (ODS). Rath balík reformních zákonů označil za chaotický a zbytečný, přičemž ho jako celek podrobil na úvod jednání kritice. "Toto je další hřebík do rakve českého zdravotnictví, " uzavřel Rath své vystoupení.

Heger na poslancova slova reagoval s tím, že by neměl své nepochybné rétorické schopnosti zneužívat ke strašení lidí a překrucování faktů.

Nejsme hlasovací automaty, hájil Kalousek změny

Šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku před hlasováním překvapilo množství pozměňujících návrhů, které normu provázejí. Ty označil za "varovné signály".

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) následně připomněl, že Sněmovna není hlasovací automat a pozměňovací návrhy označil za legitimní součást parlamentní práce. Heger drobné formální chybičky uznal a omluvil se za ně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám