Hlavní obsah

Novinky ve školách: Srovnávací zkoušky nanečisto i smlouvy s rodiči

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do školních lavic ve čtvrtek zasedne 1,2 miliónu dětí. Jaké novinky je čekají? Ve stovce základních škol se setkají s pilotním testováním srovnávacích zkoušek v pátých a devátých ročnících. Na jaře proběhne generálka už na všech školách. A od roku 2013 chce ministr školství Josef Dobeš (VV) odstartovat jednotné testování naostro.

Foto: Milan Malíček, Právo

Po prázdninách zase do školy

Článek

„České školství je nemocné. Nevíme, jak kvalitně učíme. Současné rámcové vzdělávací programy, z nichž si základní školy tvoří své vlastní školní programy, rozvolnily a liberalizovaly systém,“ řekl Právu Dobeš.

Například dítě ve třetí třídě v Kutné Hoře se učí úplně něčemu jinému než dítě ve třetím ročníku v Ostravě. „Nemám ambice zavádět osnovy, říkat, že v první třídě se musí žák naučit to a tohle. Avšak musím upozornit, že jsou ve vzdělávací soustavě body, tedy konec prvního a konec druhého stupně, kde bychom si měli vydefinovat základní znalosti – to, co by dítě mělo znát a umět,“ dodal ministr.

Zkoušky proběhnou z češtiny, matematiky a cizího jazyka (zatím z angličtiny). Děti se posadí ve třídě každé k počítači. Dostane z několika variant své jedinečné zadání na obrazovku. Bude mít 60 minut na vypracování odpovědí v uzavřených a otevřených úlohách. Po vypracování test odešle.

„Za deset minut přijde z centra výsledek, kde bude řečeno: splnil jsi standard například z českého jazyka na tolik a tolik procent. Bude to vlastně taková obyčejná písemka přes počítač,“ popsal ministr.

Lék na zlobivé?

Školy si také poprvé vyzkoušejí opatření proti zlobivým žákům – smlouvy s rodiči. Na třicítce vybraných ZŠ je budou uzavírat již v tomto školním roce. Smlouvy, jež běžně používají i školy v Británii, by měly jasně stanovovat pravidla a povinnosti dětí i rodičů a navrhovat opatření při jejich nedodržování. Ministerstvo ředitelům pošle i návrhy, jaké tresty za jednotlivé prohřešky použít.

Učitele běžně trápí pozdní příchody do výuky, nerespektování školního řádu nebo odmítání spolupráce s pedagogicko-psychologickou poradnou.

Dětem také leckde přibude další předmět – všeobecný přehled. Nové psací písmo Comenia Script podobné tiskacímu bude též součástí výuky. Uskuteční se další fáze jeho testování. Tu má momentálně za sebou 33 pilotních škol. Teď se písmo rozšíří i do druhých ročníků. Školy si je chválí, prý usnadňuje psaní dětem s poruchami učení. Dvouleté ověřování potrvá do června 2012, o plošném zavedení ale ministerstvo neuvažuje.

Méně žáků na SŠ

Zatím není jasné, zda se skládání třetí povinné zkoušky státních maturit odloží na školní rok 2013/14. Novelu zákona, díky které by maturanti v nadcházejícím školním roce skládali zkoušky ze dvou, nikoliv ze tří předmětů, jak stanovuje současný zákon, projednají poslanci teprve na schůzi, která začala včera.

Střední školy budou muset na rozdíl od základních, kam nyní nastupují silné ročníky, bojovat i s malým počtem studentů. Přivítají o 23 tisíc studentů méně. Celkem bude na gymnázia, odborné školy a učiliště docházet 454 tisíc žáků. V září tak neotevřou své brány desítky škol po celé republice, kraje kvůli slabým populačním ročníkům některé zrušily či sloučily.

Zkušení kantoři by pak od ledna měli dostat přidáno. Dobeš jim slíbil čtyři miliardy, zatím ale není jasné, jestli peníze půjdou do tarifů nebo motivační složky platu. Aby peníze získal, plánuje v resortu škrty, například propustí více než 23 procent úředníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám