Hlavní obsah

Pospíšil odvolal náměstka šéfky plzeňských žalobců

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) odvolal Pavla Tolara z funkce náměstka šéfky plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelené. Návrh na odvolání podala ministrovi přímo Zelená, po jejímž boku stál Tolar osm let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Článek

„Rozhodnutí dosud nebylo účastníku řízení doručeno, proto k němu nebude ministerstvo uvádět podrobnosti,“ řekl Právu mluvčí resortu spravedlnosti Jiří Hovorka.

Ze stejného důvodu nechtěla odvolání Tolara komentovat ani Zelená. Už dříve ale uvedla, že každý vedoucí má právo si vybrat, s kým chce spolupracovat. Potvrdila pouze, že se jedná o ryze pracovní záležitost, která nesouvisí s žádným kárným proviněním.

Tolara se Právu nepodařilo na pracovišti zastihnout. Podle sekretářky má tento týden dovolenou. „Proti rozhodnutí ministra spravedlnosti si může podat do 15 dnů opravný prostředek, a to takzvaný rozklad. O něm by poté rozhodoval opět ministr spravedlnosti na základě stanoviska rozkladové komise,“ dodal Hovorka.

Tolar údajně selhal jako manažer

Podle jiného zdroje Zelená Tolarovi vyčítá, že selhal jako manažer. „Nelíbilo se jí například, jak pod jeho vedením fungovala agenda vyšetřování trestných činů policistů. Poslední kapkou mělo být i to, že se Tolar nezapojil do úklidu po havárii rozvodu vody v budově zastupitelství, kdy hrozilo, že budou poškozeny uložené spisy,“ uvedl zdroj obeznámený se situací.

Zelená je pověstná důrazem na dodržování pracovní morálky u svých podřízených. Na řadu z nich už také podala kárnou žalobu za nečinnost. Z taláru například svlékla i svého bývalého předchůdce Petra Moronga.

Před dvěma lety si ji vybral ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v tažení proti lenivým soudcům. Stala se součástí týmu, který prováděl prověrky, po kterých ministerští úředníci podali na severočeské soudce několik kárných žalob za neúměrné průtahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám