Hlavní obsah

Na tuberkulózu loni v Česku zemřelo 28 lidí, nemocných ubývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na tuberkulózu loni v Česku zemřelo 28 lidí. Nemoc byla potvrzena u 680 pacientů, je to o čtyři procenta méně než v roce předchozím. U cizinců bylo 117 onemocnění, o 19 méně než předloni. Tím podíl cizinců klesl z 19 na 17 procent. Nejvíc nemocných bylo z Ukrajiny, Vietnamu, Mongolska a Slovenska.

Článek

Česko patří s 6,5 případu TBC na 100 tisíc obyvatel k zemím s nízkým výskytem této infekce. I to byl důvod, proč loni zrušilo plošné očkování novorozenců a před dvěma roky přeočkování jedenáctiletých. Očkují se jen novorozenci v riziku, tedy rodičů, kteří přišli ze zemí s vysokým výskytem TBC, déle tam pobývali nebo byla nemoc v rodině.

Nejvíce zasažená Praha

Z cizinců nejvíc nemocných pocházelo z Ukrajiny, 33, Vietnamu, 20, Mongolska, 16, a ze Slovenska, 11. Z regionů Česka byla nejvíc zasažena Praha s 10,9 případu na 100 tisíc obyvatel, nad republikovým průměrem byly kraje Ústecký a Jihomoravský s osmi případy na stejný počet obyvatel. Nejméně případů měl kraj Jihočeský, 3,3 na 100 tisíc obyvatel.

Světová zdravotnická organizace a EU považují za kritérium nízkého výskytu 20 onemocnění na 100.000 obyvatel, což nedosahuje žádný kraj v ČR. Počty onemocnění naopak dlouhodobě klesají. Loni onemocnělo 441 mužů a 239 žen, nejvíce nemocných je ve věkové skupině nad 75 let, a to hlavně mezi bezdomovci, vězni či narkomany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám