Hlavní obsah

Aktivisté po ránu zamořili centrum Ostravy malými ropnými lagunami

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Modré bazénky s hnědě zbarvenou páchnoucí vodou a olejovou látkou s cedulí upozorňující na ropné laguny ohrožující Ostravu našli v pátek ráno lidé na několika místech tohoto krajského města. Neznámí aktivisté označující se jako "Ostraváci!!!" vytáhli tímto způsobem do boje kvůli průtahům kolem likvidace ropných lagun po bývalé čističce Ostramo.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ráno našli lidé procházející v centru Ostravy Husovým sadem bazének se zapáchající vodou s olejem. U něj stála cedule upozorňující na problém likvidace ropných lagun v Ostravě.

Článek

„Dnes v noci jsme pomyslně znečistili centrum Ostravy několika symbolickými lagunami. Umístili jsme je před vchod Hlavního nádraží, na roh Českobratrské a Nádražní ulice, v Husově sadu, na ulici 28. října a také před krajský úřad. Je v nich páchnoucí tekutina,“ doznávají se anonymní aktivisté.

„Možná někoho naštvou, ale co je to proti problému skutečných lagun Ostramo? Máme podle nás legitimní požadavek, aby ostravští politici zvýšili tlak na jejich vyčištění. Je to v zájmu města a jejich obyvatel. Věříme, že se k řešení tohoto problému konečně postaví čelem, jinak budeme muset přistoupit k ještě více smradlavým akcím,“ zdůrazňují Ostraváci!!! ve svém mailu, který rozeslali redakcím.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravu ohrožovaly po ránu laguny s chemikáliemi v centru města.

Vadí jim, že o lagunách se nesou jen negativní zprávy. Především pak to, že jsou plné mimořádně nebezpečných látek. „Chceme slyšet konečně pozitivní zprávu. Kdy nás tyto dárečky z minulosti přestanou ohrožovat? Kdy kompetentní osoby pochopí, že odklad likvidace ropných lagun situaci neřeší, jen zhoršuje?“ ptají se v mailu Ostraváci!!!

Kraj: Problematika je velmi komplikovaná

Podle informací krajského úřadu byl bazének s olejem již před jejich budovou odstraněn hasiči. „Když šli ráno pracovníci našeho úřadu do práce, tak uviděli tento bazének s olejem. Krajský úřad ve strachu, aby bazének nepraskl a olej neznečistil dlažbu, jej nechal hasiči odstranit. Chápeme, že jsou lidé průtahy kolem likvidace lagun znepokojeni a naštváni, avšak věc se řeší. Problematika je však velmi komplikovaná,“ reagovala krajská mluvčí Šárka Vlčková s tím, že bazének je nyní uskladněný u nich a případný zájemce si ho tam může i vyzvednout.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

K olejovým lagunám v centru Ostravy byly připojeny manifesty.

Páchnoucí ropné laguny z bývalé čističky Ostramo jsou již mezinárodním problémem. Řeší se, kam bude převezen po vytěžení jejich obsah a jak bude odstraněn. Nedávno například museli podle ČTK polští inspektoři řešit nelegální skladování odpadů právě z těchto lagun ve skladu v polském městečku Sosnovec.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Vzkaz ostravským radním

Soutěž na likvidaci lagun Ostrama za 2,6 miliardy korun před několika lety vyhrálo sdružení Čistá Ostrava v čele s firmou Geosan Group. Na jaře se však rozešla se svým partnerem - společností Baltom. Právě ta kaly z Ostrama na základě vlastní patentované technologie těžila, míchala na palivo pro cementárny a elektrárny a snažila se je prodávat. ČTK uvedla, že Geosan má sice již nového partnera, avšak firmě se nedaří odtěžený materiál udat v takovém množství, jako to dokázal Baltom. Zapáchající ropná masa tak dál zůstává poblíž centra Ostravy a ohrožuje obyvatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám