Hlavní obsah

Dobeš shání čtyři miliardy učitelům, ale musí krvavě škrtat

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plán „krvavých škrtů“ připravil ministr školství Josef Dobeš (VV) ve svém resortu. Jak ve středu řekl Právu, musí sehnat čtyři miliardy slíbené na zvýšení odměn učitelům pro příští rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

Háček je podle ministra v tom, že školství má mít rozpočet v téže výši jako letos. To znamená, že ministr musí peníze na platy ušetřit jinde. Chystá omezení investic, byrokracie a o miliardu přijdou i vysoké školy.

„Mám rozpočet stejný jako v roce 2011, což by zdánlivě mohlo být v pohodě, ale musím ušetřit čtyři miliardy korun, abych mohl přidat učitelům,“ uvedl Dobeš. „Myslím, že se nám čtyři miliardy ušetřit podaří. Nějak to uděláme. Máme už krvavý plán,“ podotkl ministr.

Popsal, že půl miliardy plánuje ušetřit na samotném ministerstvu a v přímo řízených organizacích, které už na jaře začal slučovat. „Máme to rozepsané. A to je možná nejkrvavější škrt,“ upozornil Dobeš s tím, že první, co musí škrtat, jsou investice. „Druhá věc je škrtat byrokracii a třetí věc je škrtat všude jinde,“ zdůraznil.

První na odstřel budou úředníci

Podzim tak může být pro mnohé úředníky nejistým obdobím. Již nedávno Dobeš ohlásil mohutné vlny propouštění. Samotné ministerstvo bez přímo řízených organizací a bez lidí v úseku eurofondů placených z evropských peněz mělo loni 465 lidí. Na konci roku o šedesát méně.

„Myslím, že můžeme jít hluboko pod tři sta úředníků samotného ministerstva. Že to může být takto efektivní,“ řekl již dřív Právu ministr s tím, že se připravuje na další vlnu propouštění.

Personální škrty pak budou pokračovat napříč celou personální hierarchií úřadu. Na strategii podle informací Práva pracuje pilně i pověřený personální ředitel Ladislav Bátora. Ministr ve středu doplnil, že ze 17 přímo řízených organizací, které již začal slučovat, zbudou na konci pouze tři.

VŠ přijdou o miliardu

O miliardu pak přijdou i vysoké školy, které ji mohly získat, kdyby splnily výzkumná kritéria. Dobeš vysvětlil: „Počítal jsem, že přidám jednu miliardu vysokým školám. Mám pro ně projekty excelence (špičková centra) a v rozpočtu jsem si na to připravoval plus jednu miliardu. Tak v tuto chvíli ta miliarda navíc tam nebude.“

Mohla si ji přitom přerozdělit padesátka nejlepších škol. Do října 2011 měl být program vyhlášen, aby byl do konce roku hotový výběr zhruba padesáti pracovišť. Vysoké školy s programem přitom počítají. „Rozhodně budeme usilovat o to, tyto prostředky získat,“ řekla ve středu Právu mluvčí Tereza Fojtová.

„Získali jsme už velké prostředky z EU právě na budování center excelence.“

„Získali jsme už velké prostředky z EU právě na budování center excelence.“ Podle Dobeše není však jiné cesty než miliardu VŠ upřít. Prioritou je nyní regionální školství. Vláda v roce 2011 přidala učitelům navíc 2,1 miliardy korun z resortu obrany. Peníze šly na zvýšení základních platů na 20 tisíc měsíčně.

V programovém prohlášení vlády stojí, že „v roce 2012 vláda posílí objem financí pro pedagogické pracovníky v resortu o další 4 miliardy korun a poté toto navýšení zachová a zmrazí až do roku 2015 v návaznosti na celkovou veřejnou správu, kdy platy zmrazí na 3 roky“.

Nové čtyři miliardy mají jít do nenárokových, nadtarifních složek, tedy do odměn. Dobeš tak chtěl pomoci zejména zkušenějším učitelům, kteří kritizovali, že letošní zvýšení šlo naopak jen těm nejmladším a začínajícím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám