Hlavní obsah

Zlínsko sužují lokální záplavy, hasiči zasahovali třetí den za sebou

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Třetím dnem sužovaly ve čtvrtek obyvatele obcí a měst ve Zlínském kraji lokálních záplavy. Vydatné deště rozvodnily potoky a říčky, voda zaplavila domy na Vsetínsku a Kroměřížsku. Železnicím hrozí podemletí a zastavení dopravy.

Článek

„Ve čtvrtek vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji znovu k sérii zásahů a pomocí po lokálních vydatných deštích,“ informoval Právo mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Po předchozích dvou dnech zásahů na Zlínsku se problémy s vodou objevily také na Vsetínsku a části Kroměřížska. „Největší problémy dnes byly v obci Branky. Šest jednotek profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů se zde snažilo zabránit vodě v podemletí železniční tratě. Voda musela být postupně odkláněna i odčerpávána. Provoz na trati byl omezen sníženou rychlostí pro projíždějící soupravy,“ popsal Mitáček.

Voda hrozila ničivou silou, když se valila přímo přes železniční svršek a hrozilo poškození tratě. „Vylila se do ulic a zaplavila několik domů. Hasiči postavili protipovodňové stěny a snažili se vrátit vodu zpět do koryta místního toku. Na pomoc přijely další cisterny k čerpání zaplavených sklepů. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Zástupci drah na místo vyslali své inspektory ke kontrole dopravních cest,“ vylíčil stupňující se hrozbu Mitáček.

Lidé si oddechli, když asi po hodině voda začala pomalu opadat a hasiči se připravili na další sérii čerpání. Preventivně překontrolovali okolní domy kvůli ohrožení životů a zdraví lidí nebo poškození majetku. Hasiči na Vsetínsku dále zasahovali po vydatných deštích v obcích Růžďka, Jablůnka a Oznice.

„Další sérii problémů s vodou řešili hasiči na Kroměřížsku. Konkrétně v Chropyni voda zaplavila sklepy domů. Večer pokračuje čerpání vody,“ řekl Mitáček. Hasiči zasahovali i u rozlitého potoka v obcích Rataje a Sobělice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám