Hlavní obsah

Kolem Nečasových poradců dělá úřad vlády tajnosti

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik názorově spřízněných expertů, houf vysloužilých politiků ODS a pár zaměstnanců úřadu vlády, kteří jsou prý tajní. Tak vypadá poradní sbor předsedy vlády České republiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Kompletní seznam členů ani náklady na činnost poradního sboru premiéra Petra Nečase (ODS) Právo od úřadu vlády nezískalo ani po týdnu. Pro utajování těchto informací přitom není podle Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zákonný důvod.

Detektivní pátrání

Pátrání po premiérových poradcích, kterým šéfuje někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS), připomíná detektivní hru. Na přímý dotaz nejprve Právo obdrželo minulý čtvrtek zcela neaktuální seznam z loňského léta, na němž figuruje čtrnáct jmen, z nichž šest již neplatí.

Teprve po doplňujícím dotazu, kdy Právo zaslalo vlastní seznam osmnácti jmen získaný od důvěryhodného zdroje, mluvčí vlády Jakub Stadler přiznal, že pro premiéra pracuje 10 externistů plus blíže nespecifikovaný počet zaměstnanců úřadu, jejichž identitu prý nelze prozradit s ohledem na ochranu osobních údajů. Někteří z nich údajně radí premiérovi v rámci svých běžných pracovních povinností.

Jenže takový závěr zcela odmítá Úřad na ochranu osobních údajů. „Poskytnutí informace týkající se zaměstnaneckého poměru zaměstnance a výkonu funkce poradce nevyžaduje ani souhlas konkrétních zaměstnanců s tím, aby byly poskytnuty, ani jejich souhlas není nutný ke zveřejnění těchto údajů,“ sdělila Právu mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Pět, nebo jedenáct miliónů?

Přesto ani do středy neobdržela redakce kompletní seznam Nečasových poradců. Při financování poradenských služeb premiéra přitom nejde o zanedbatelné částky.

Odměna externisty činí zhruba 650 korun na hodinu, což při polovičním úvazku činí měsíční příjem 52 tisíc korun na jednoho poradce. Osmnáctičlenný sbor by tak ročně vyšel na víc než 11 miliónů korun.

Podle Stadlera ale vládní úřad vyplácí externistům zhruba 5,5 miliónu korun ročně. Kolik stojí služby kmenových zaměstnanců, odpověď neobsahuje. Právo se pokusilo oslovit několik pracovníků úřadu vlády, jejichž jména neoficiální seznam obsahuje, nikdo ale o své práci v poradním sboru mluvit nechtěl.

Například bývalé ředitelce odboru protokolu Haně Smetanové kolegové odmítli telefonát předat a na vyžádaný kontakt se neozvala.

Na druhou stranu práci pro premiéra potvrdil i externista, který na úřadu vlády nepracuje a jehož jméno ani aktualizovaný seznam poradců neobsahuje, bývalý hejtman Plzeňského kraje za ODS Petr Zimmermann, který radí v oblasti zdravotnictví.

Na neoficiálním seznamu figurují i jména bývalého poslance za ODS Toma Zajíčka, někdejšího ministra sociálních věcí Stanislava Voláka (ODS, US) nebo náměstka hejtmana Zlínského kraje Libora Lukáše (ODS).

„Když je to řekněme 50 hodin za měsíc, jde o 30 tisíc hrubého,“ popsal svůj příjem z členství v poradním sboru premiéra Zimmermann. „Když budu mít jen porady a nevyjdou na mě žádné analýzy, může ta suma být poloviční, jindy zase o polovinu vyšší. Myslím, že by o tom veřejnost měla mít nějaké povědomí,“ uvedl Zimmermann, který má s úřadem uzavřenou dohodu o provedení práce.

Na živnostenský list zase radí premiérovi bývalý poslanec ODS Jan Klas. „Za tu práci, kterou vykonávám pro premiéra, dostávám 50 tisíc hrubého. Je to včetně DPH,“ uvedl Klas.

„Je tam měsíční sazba a pro jistotu ještě týdenní sazba, kdyby někdo marodil,“ prozradil bývalý politik. Poradenská práce mu prý zabírá hlavně víkendy, stráví s ní řádově desítky hodin měsíčně.

„Porady bývají v úterý. Když ve čtvrtek zjistíte na internetu program vlády, dostanete e-mail od sekretářky pana Římana, zjistíte, kolik bodů jste dostali k danému tématu. Já mám na starost vnitřní bezpečnost, takže většinou body ministra vnitra nebo body související s vnitrem,“ popsal svou práci Klas.

Externistů bývalo méně

Podle oslovených šéfů poradních sborů bývalých premiérů v uplynulých volebních obdobích působilo externích poradců pod předsedy vlád méně. „Pokud si pamatuji, bylo u pana premiéra Fischera v sekci poradců zaměstnáno interně čtyři a půl člověka (tedy čtyři plné úvazky a jeden poloviční) a externě to byl jeden a půl člověka,“ sdělil Právu exšéf poradců Jana Fischera Vladimír Mlynář.

Podle vedoucího poradního sboru Jiřího Paroubka Petra Petržílka disponoval sociálnědemokratický premiér zhruba patnácti poradci podle počtu vládních resortů, z nichž většinu tvořili zaměstnanci úřadu vlády. „Externě pracoval například ekonom Valtr Komárek, celkově byli externisté dva nebo tři,“ uvedl Petržílek.

Samotný úřad vlády prý srovnání počtu poradců jednotlivých premiérů k dispozici nemá. „Nevedl a nevede jmenný seznam všech osob, které lze označit za poradce předchozích premiérů, respektive současného předsedy vlády. Nemůžeme tedy uvést srovnání nákladů,“ uvedl Stadler.

Kvůli vládním prázdninám nebyli tento týden k zastižení premiér Nečas, Říman ani ředitel Úřadu vlády ČR Lubomír Poul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám