Hlavní obsah

Teploty se vyšplhají ke třicítce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se mohou těšit z letního počasí, které se do Česka vrátilo po chladných a deštivých dnech. Už ve čtvrtek by se podle předpovědi meteorologů měla rtuť teploměrů vyšplhat až na 30 °C. Odborníci ale upozorňují na to, že výkyvy teplot mohou lidem způsobit zdravotní problémy.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Češi se mohou těšit na velmi teplé počasí.

Článek

Teploty se v úterý pohybovaly okolo 26 °C a ve čtvrtek meteorologové dokonce očekávají až třicetistupňová horka. Jenže začátek prázdnin přinesl srážky a nezvykle chladné počasí, rtuť teploměru se o víkendu pohybovala jen kolem 15 stupňů Celsia.

Ze zdravotního hlediska by mohlo některým lidem prudké střídání teplot vadit. Změny teplot mohou potrápit kardiaky, astmatiky, revmatiky i lidi s psychickými problémy, velkou roli ale hraje individuální citlivost. Změny teplot v letním či jarním období však nejsou podle lékařů pro lidi tak nebezpečné jako změny v zimě.

Také psychologové dlouhodobě upozorňují na to, že velké výkyvy teplot a prudké střídání oblačného a slunečného počasí mohou negativně ovlivňovat lidskou psychiku, u citlivějších lidí vyvolávají dokonce deprese či neurotické obtíže.

Velmi teplé počasí by mělo v Česku vydržet i nadcházející sobotu a neděli, podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by však zároveň na většině území měly být přeháňky či bouřky, ojediněle s kroupami.

Anketa

Pocítili jste problémy při změnách teplot v minulých dnech?
Ano
57,1 %
Ne
42,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18415 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám