Hlavní obsah

První české slůně se bude jmenovat Rashmi, tedy Paprsek

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Malá sloní samička, která přišla na svět v ostravské zoologické zahradě letos 12. dubna, už má jméno. Lidé v anketě probíhající na internetových stránkách zoo rozhodli o tom, že se bude jmenovat Rashmi, což je indicky Paprsek. Vybírat mohli z pěti jmen.

Článek

„Nejvíce hlasů, a to 17 400 získalo jméno Rashmi, na druhém místě se umístila se 17 203 hlasy Tara, což znamená Hvězda. Bronzovou medaili získalo jméno Sundara, tedy Krásná. Tomuto jménu lidé poslali 2064 hlasů,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková a dodala, že jméno Rashmi vymysleli samotní ošetřovatelé.

Vycházeli přitom ze jmen rodičů sloní holky, které je jediným narozeným slůnětem v historii českých zoo, které přežilo. Její matka se totiž jmenuje Johti, což znamená Záře nebo Jasná. Otec Calvin má druhé jmého Chanda, což je varianta jména Chandra a znamená Měsíc.

Velkým kandidátem na vítěze bylo dlouho jméno Tara, ale Rashmi nakonec s náskokem téměř dvou stovek vyhrála. Slavnostní křtiny slůněte plánuje zoo na druhou polovinu prázdnin.

Reklama

Výběr článků

Načítám