Hlavní obsah

Rychetského vyslechla policie kvůli privatizaci Mostecké uhelné

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští policisté v pondělí spolu se zástupci švýcarské prokuratury vyslýchali v Praze kvůli privatizaci důlní společnosti Mostecká uhelná z konce devadesátých let bývalého místopředsedu sociálnědemokratické vlády vedené Milošem Zemanem a současného šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Během dvoudenní návštěvy Česka končící úterkem mají Švýcaři vyslechnout ještě další dva členy Zemanova kabinetu. Probíhající výslechy Právu potvrdila mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Podle ní jde o vyřizování žádosti o právní pomoc pro Švýcarsko, jehož prokurátoři se výslechů účastní, vedou je ale čeští policisté a státní zástupci.

V alpské zemi jsou obviněni bývalí představitelé firmy z praní špinavých peněz. Manažeři společnosti jsou podezřelí, že pomocí složitých operací koupili Mosteckou uhelnou sami za její vlastní peníze určené původně na likvidaci starých ekologických škod. Zemanova vláda prodala státní podíl v Mostecké uhelné v roce 1999 za 650 miliónů korun.

Výslechy části tehdejších ministrů včetně šéfa kabinetu už české úřady pro Švýcary zajistily loni na podzim, kromě Zemana vypovídal i někdejší ministr práce a sociálních věcí a pozdější premiér Vladimír Špidla nebo ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

„Nyní si švýcarská strana vyžádala zorganizování a zajištění výslechů tří osob, které se z různých důvodů nepodařilo vyslechnout loni,“ poznamenala k tomu Válová.

Je to přes 10 let, zalitoval Rychetský

Rychetský, který v kabinetu koncem devadesátých let působil jako předseda Legislativní rady vlády, v pondělí pro Právo uvedl, že švýcarským prokurátorům k průběhu privatizace důlní společnosti příliš neřekl s tím, že si detaily nepamatuje.

„Je to více než deset let. Je mi to líto, byl bych rád, kdyby se konečně nějaká korupční kauza vyšetřila,“ konstatoval Rychetský.

Jeho někdejší vládní kolegové už dříve privatizaci Mostecké uhelné obhajovali, např. podle slov Špidly po loňském výslechu se kabinetu povedl zázrak, když společnost prodal za tak vysokou cenu.

O rozsáhlou právní pomoc žádala švýcarské orgány i česká strana, policie totiž už jednou odloženou kauzu divoké privatizace důlní společnosti loni na jaře znovu otevřela a od Švýcarů si slibovala klíčové důkazy o finančních tocích provázejících celý proces.

„Během uplynulých několika měsíců jsme v této souvislosti obdrželi 36 šanonů s velmi obsáhlými materiály, které již byly přeloženy do češtiny a v současné době se analyzují,“ řekla k tomu Válová.

Reklama

Výběr článků

Načítám