Hlavní obsah

Vláda stanoví termíny pro zimní a letní čas do roku 2016

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu bude mít vláda na programu jednání o oficiálních termínech, které stanoví přechod ze zimního času na letní a zpět. Stejná data budou mít o ostatní státy EU. Opatření budou platná do roku 2016. Evropská unie zatím neuvažuje o zrušení zimního a letního času.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Evropská unie má jednotná pravidla pro stanovení letního času, která platí od roku 1981. Evropská komise (EK) zveřejňuje vždy na pět let termíny. Příští období zahrnuje roky 2012 až 2016. Letní čas začne poslední březnovou neděli a skončí poslední neděli říjnovou. V březnu se tak ručičky hodinek posouvají o hodinu dopředu, v říjnu se zas vrací o 60 minut zpátky

Před čtyřmi lety vypracovala EK zprávu o dopadech změn času. Podle ní většina členských států uvedla, že zavedení letního času nemělo na hospodářství významnější vliv. Ukázalo se, že úspora elektřiny je v letním období ve srovnání se zimním minimální.

O vlivu na zdraví se zpráva EK příliš nezmiňuje. Poukázala jen na dvě malé studie z Finska, podle nichž změna času ovlivnila u lidí krátkodobě spánek a jejich přirozený biorytmus. Vzhledem k malému počtu zkoumaných se prý ale závěry nedají zobecnit. Podle EK žádný stát o zrušení opatření nepožádal.

Odpůrci střídání času by ale rádi dosáhli jeho zrušení. Uvádějí, že změny lidský organismus negativně ovlivňují a přínos pro ekonomiku stejně nemají. V EU se s tím, že by si lidé dvakrát ročně přestali posouvat hodinky o hodinu dopředu či dozadu, zatím nepočítá.

Anketa

Měl by se zrušit zimní a letní čas?
Ano
86 %
Ne
14 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4925 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám