Hlavní obsah

Obyvatele západočeské obce sužuje invaze kropenatých hlemýžďů

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariánské Lázně

Zahrady v Mariánských Lázních-Hamrníkách na Chebsku zaplavují podivní kropenatí hlemýždi. Přelézají ploty, rozlézají se po okolí a zlobí majitele sousedních domů a zahrad. Ti se bojí, že jim vyplení záhony.

Foto: Profimedia.cz

Hlemýžď kropenatý

Článek

Plži podle městských úřadů unikají z chovu určeného pro gastronomické účely jako kulinářská pochoutka. Pikantní kauzu řeší už pracovníci odboru životního prostřední (ŽP) Městského úřadu v Mariánských Lázních.

Hlemýždě má prý chovatel od jara, původně v bednění zakrytém plachtou, tu ale asi před deseti dny odkryl a od té doby si lezou, kam chtějí. Dům chovatele byl při naší návštěvě nedobytný. Na zvonění ani volání nikdo nereagoval.

Plachta je nezastavila

Na zahradě bylo přes plot vidět snad pět šest metrů dlouhé a asi půl metru vysoké bednění s trávou. Drátěný, asi metr dvacet vysoký plot byl kolem dokola zakryt modrou plachtou, to ale hlemýždě zjevně nezastavilo.

Jedná se o středomořského hlemýždě kropenatého, nebo, jak dnes uvádějí odborníci, hlemýždíka.

„Vypadá jako náš hlemýžď, jen je o něco menší, má hnědou ulitu a žluté kropení,“ popsal ho Libor Dvořák, odborník z Městského muzea Mariánské Lázně. Kolik hlemýždíků uteklo, se podle jeho slov nedá odhadnout, počty v chovech jsou v tisících. Chov má být ale dostatečně zabezpečený ze všech strach pletivem či fólií včetně střechy.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Překonat plot není pro hlemýždě problém.

„Je to šnek, který sem vůbec nepatří. Pokud by se tu udržel, pozná se po přezimování,“ uvedl a dodal, že tito šneci mohou zkonzumovat značné množství potravy. „Do budoucna tak mohou nadělat velké problémy,“ doplnil.

Lidé je sbírají po kýblech

Lidé v okolí sbírají kropenaté hlemýždě po kýblech. „Každé ráno jich seberu tak pět set a hodím zpět,“ řekl Právu soused Dětřich Černý. Jak jinak situaci vyřešit, neví. Bere to tak trochu s nadhledem.

Šnečí invazi prožívá nedobrovolně Marek Lambert, přestože je jeho pozemek od chovatelovy zahrady oddělen úzkou cestou. „Sbíráme je ráno i večer. Po dešti jich tu bylo až osmdesát na metr čtvereční,“ zkonstatoval. „Nejhorší je, když to v trávě křupe pod nohama,“ dodala sousedka.

Hlemýžď nebo hlemýždík kropenatý
Má žluto-hnědě kropenatou ulitu s pěti tmavými, místy přerušovanými pásky. Má až pět rychle rostoucích závitů. Patří mezi nejrozšířenější druhy v Evropě. Vyskytuje se převážně kolem Středozemního moře, v západní Evropě, severní Africe a v Malé Asii, kde žije na polích, v lesích či parcích, a lze ho nalézt i na vinicích.

Sbírání má ale kupodivu i jednu světlejší stránku, obyvatele spojuje. Přes plot se informují o každodenní invazi.

„Jde o netypickou záležitost, stovky hlemýžďů unikají do sousedních zahrad. Takové rozšiřování nepůvodního druhu by se mohlo považovat za záměrné,“ informoval Miroslav Trégler z odboru ŽP MěÚ Mariánské Lázně.

„Chovatel dostal ústní i písemné upozornění, je na něm, aby komunikoval,“ dodal s tím, že jde o porušení zákona a tudíž může dojít na sankce.

Původem jsou od Středozemního moře

„Protože nedochází k týrání zvířat ani nehrozí zdravotní riziko, je záležitost plně v kompetenci obce,“ informovala ředitelka Krajské veterinární správy Karlovarského kraje Mária Slepičková. „My budeme ověřovat, zda je chovatel a jeho chov registrován, ohlašovací povinnost je povinná,“ dodala s tím, že chov musí být zanesen také v integrovaném registru zvířat.

Přírodovědce z mariánskolázeňského muzea teď bude zajímat početní odhad uniknuvších jedinců, a jak daleko se hlemýždi dostali. Sousedům doporučuje jeho hubení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám