Hlavní obsah

Pražská nemocnice v Motole otevřela zrekonstruované dětské oddělení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražské motolské nemocnici se v pátek slavnostně otevřela jedna z největších dětských nemocnic v Evropě. Práce na rekonstrukci oddělení trvaly šest let a stály 4,4 miliardy korun. Byl to nejrozsáhlejší stavební projekt ve zdravotnictví za posledních 15 let.

VIDEO: Motolská nemocnice po dvou letech otevřela nové dětské odděleníVideo: Novinky

 
Článek

Oddělení otevřeli první dáma ČR Livia Klausová a ředitel nemocnice Miloslav Ludvík. Podle něj jde o jednu z nejmodernějších dětských nemocnic na světě. "Směrem na východ je podobná v Tokiu, směrem na západ v Londýně," řekl.

Oddělení má nové operační sály, nový pohotovostní příjem i střešní heliport.

Dětská nemocnice v Motole se stavěla od roku 1964 do roku 1977. V posledních letech byla v havarijním stavu. Rekonstruovala se za plného provozu. Jednotlivé části se postupně uzávíraly a jejich provoz se přesouval do jiných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Livia Klausová při otevření nově zrekonstruovaného dětského oddělení v motolské nemocnici

"Nemocnice je souborem všech možných dostupných dětských specialistů pod jednou střechou s tím rozdílem, že dřív operovali ve stodole a dnes v nejšpičkovějším možném zařízení," uvedl Ludvík.

Rekonstrukce za 4,4 miliardy

Stavební práce se rozdělily do tří etap. Poslední část, která nyní skončila, stála 3,15 miliardy. Vznikl komplex moderních operačních sálů, urgentní příjem i nový heliport na střeše, který by měl fungovat od 1. srpna. Dětští pacienti mají teď také větší komfort. Na pokojích jsou maximálně po dvou. Samozřejmostí jsou lůžka pro rodiče. I při snížení počtu postelí pro nemocné, kterých je 350, je podle ředitele kapacita dostatečná.

Předcházející dvě etapy zahrnovaly opravy energocentra za zhruba 400 miliónů korun a rekonstrukci jednoho z křídel obřího pavilonu za miliardu. Ředitel už dřív tvrdil, že proti původním plánům z roku 2003 se cena nezvedla. Většinu peněz poskytl stát, část sumy dala nemocnice.

Na úplné dokončení podle vedení nemocnice chybí ještě asi 650 miliónů korun, a to na rekonstrukci dalšího křídla budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám