Hlavní obsah

Lidé věří Rychetskému a Klausovi, Sněmovna a vláda propadly

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem je předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, jemuž věří 59 procent lidí. Prezidentu Václavu Klausovi důvěřuje 55 procent lidí. Naopak Sněmovně věří pouze 19 procent lidí, což je nejméně od roku 1994. Plyne to z průzkumu společnosti STEM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

I přes nízkou důvěryhodnost celé komory, důvěřuje šéfce Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) 41 procent dotázaných. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se těší důvěře 30 procent veřejnosti. Senátu samotnému věří 23 procent lidí.

"Pokračoval i pokles důvěry ve vládu Petra Nečase (ODS), věří jí nyní jen 16 procent, což je opět nové minimum," konstatuje průzkum s tím, že premiérovi věří 29 procent veřejnosti. Propad důvěryhodnosti Nečasova kabinetu je zřetelný z toho, že ještě loni v prosinci se vláda těšila důvěře 32 procent respondentů.

Důvěra v ústavní instituce (v procentech)
prosinec 2010červen 2011
Sněmovna2819
Senát3123
kabinet premiéra Nečase3216
Zdroj: STEM

Vyšší důvěře se ve srovnání s květnovým průzkumem těší prezident Klaus. Ze 47 procent se dostal na 55 procent. Důvěra lidí v Ústavní soud se v posledních letech pohybuje stabilně kolem 60 procent, přičemž aktuálně je na 58 procentech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám