Hlavní obsah

Vláda není holubník, řekl Schwarzenberg k požadavkům VV

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg chápe postoj premiéra Petra Nečase (ODS), jemuž se nezamlouvá, že by měl po dvou měsících ve funkci odvolat ministra dopravy Radka Šmerdu. To požadují VV s tím, že není členem VV. Schwarzenberg tvrdí, že vláda není holubník a VV by případně měly nalézt podstatnější důvody pro výměnu ministra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Jak hodnotíte koaliční schůzku?

Bylo to obtížné. ODS a my máme jasný politický program a VV jej nemají. Oni mají spíše ad hoc rozhodnutí. V tom je potíž.

Je koalice s nimi udržitelná?

Těžko říci, když se jednou rozhodují podle okolností, podruhé podle průzkumu veřejného mínění, jindy zase podle toho, jak se jednotliví činovníci vyspali, tak v tom může být problém.

VV by chtěly prosadit majetková přiznání. Vy byste byli pro?

Mně samotnému to až tak nevadí, já stejně svůj majetek přiznávám. Osobně proti tomu nic nemám, ale myslím, že to je naprosto nepřijatelné pro ODS. Což taky chápu, protože každá strana má své programové body, z kterých nemůže odejít.

Radek John pohrozil, že o majetkových přiznáních budou hlasovat s opozicí. Ospravedlňují to tím, že prý ODS a TOP 09 byly nevěrné při hlasování o hazardu. Byl by to pro vás problém?

Podle mého by to nebyl smysluplný postup a měli bychom se toho co nejvíce zdržovat.

Ministra dopravy Radka Šmerdy se zastal premiér. Víte motiv?

Myslím, že panu premiérovi jde lehce na nervy, že má po dvou měsících vyměnit ministra. Je pravda, že vláda nemá být holubník. V tom ho chápu a myslím, že by měly mít VV lepší odůvodnění, než jaké přinesly.

Jak se k tomu postavíte?

Do toho nemůžeme moc kecat. To je na premiérovi. To si musí vyřídit s véčkaři.

Myslíte, že do 30. června najdete shodu, aby vláda mohla dál fungovat?

Dejž to Pánbůh.

Jsou VV pokornější, jak jste je vybízeli?

S pokorou se to má tak, že ji má člověk provozovat u sebe samého, a ne ji vyžadovat od někoho jiného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám