Hlavní obsah

Nahradit veřejnou dopravu v Praze soukromou? Našlo se jen 20 autobusů

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský dopravní podnik (DP) už pro původní termín stávky odborů zkoumal možnost nahrazení MHD soukromými autobusy, jak k tomu vyzval v pondělí prezident Václav Klaus. Nejevilo se to ale jako příliš reálné, podařilo se sehnat jen asi dvě desítky autobusů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Svoboda

Článek

„Do špičky se ale v Praze vypravuje asi tisíc vozů,“ řekl Právu dopravní ředitel DP Petr Blažek. Z jeho slov vyplynulo, že nejde o příliš reálné řešení. Soukromí dopravci si totiž musejí odjezdit své. „Myslím si, že příliš mnoho záloh nemají,“ poznamenal Blažek.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ještě na slova prezidenta Klause nereagoval. Po ranním jednání městského krizového štábu požádal Pražany, aby se přizpůsobili podmínkám čtvrteční stávky.

„Může být o něco složitější, protože bude trvat čtyřiadvacet hodin a odborářské vyjádření, že blokády budou živelné, současně znamená, že ani odbory nemohu mít v takové chvíli situaci plně pod kontrolou. Živelnost rovná se riziko, chci proto i odboráře požádat, aby formu stávky maximálně vážili, i když naprosto respektuji jejich právo vyjádřit své názory a postoje,“ uvedl Svoboda.

Podle jeho náměstka Karla Březiny (ČSSD) odboráři DP potvrdili, že čtvrteční stávka nemá být z jejich strany blokační. „Kdo bude chtít stávkovat, tomu vedení podniku nebude žádným způsobem bránit ani ho za to postihovat,“ řekl Březina s tím, že jednání vedení DP s odboráři potrvá do poslední chvíle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám