Hlavní obsah

Soc. dem. velrybáři v Litoměřicích znovu v akci, zasahovala policie

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velrybáři opět řádili v ČSSD v Ústeckém kraji. Ve čtvrtek večer se pokusila do soc. dem. v Litoměřicích hromadně vstoupit skupina 36 lidí, jejíž členové měli být motivováni příslibem odměny ve výši 300 korun. Do řad ČSSD se jim ale nepodařilo vstoupit, bylo jim v tom zabráněno. Zasahovala dokonce policie.

Článek

Litoměřická soc. dem. se sešla ve čtvrtek večer na lodi Porta Bohemica. „Nedlouho po zahájení této schůze se po nábřeží přihrnula skupina lidí a její mluvčí, ten se dožadoval vstupu na tuto schůzi s tím, že se jdou přihlásit do ČSSD. Třímal v ruce štos přihlášek. Pak jsme zjistili, že ty přihlášky jsou jen ofocené, nejsou originální,“ popsal šéf krajské kontrolní komise soc. dem. Jakubec průběh pokusu o hromadný vstup do strany.

„Těchto přihlášek bylo 36,“ uvedl Jakubec na dotaz Práva, o jak velkou skupinu zájemců šlo. Zároveň vysvětlil, že na rozdíl od těch ofocených, jsou pravé přihlášky do ČSSD evidovány. Jakubce také zajímalo, co skupinu vedlo k zájmu o soc. dem.a zeptal se na to jejího mluvčího.

„Když jsem se ho ptal, co ho vede k tomu, že se ta jeho skupina chce hromadně přihlásit do ČSSD, tak mi odpověděl, že jsou k tomu motivováni tím, že jim bylo slíbeno za vstup do ČSSD 300 korun,“ prozradil předseda krajských kontrolorů.

Neřádili tam poprvé

Okamžitě se vrátil na schůzi litoměřické ČSSD, kde událost oznámil na mikrofon. Zároveň zdůraznil, že jako krajskému stranickému kontrolnímu orgánu se mu taková záležitost velmi nelíbí a vstup těchto lidí do soc. dem. nemůže připustit. „Na základě toho nebyl té skupině umožněn vstup na loď,“ doplnil Jakubec.

Člen vedení litoměřické soc. dem. Hassan Mezian pak pro Právo doplnil, že skupina zájemců o vstup do ČSSD odešla z místa, kde loď kotvila, až po zásahu policie. „Dvakrát jsme volali policii. Přišli policisté a vyhodili je,“ sdělil Mezian. Na místo dorazila státní i městská policie.

Podle Jakubce se pokusem o hromadný vstup do litoměřické ČSSD bude zabývat krajská kontrolní komise, která vyvodí závěry. Velrybáři přitom neřádili v Litoměřicích poprvé. Loni na počátku června zde asistoval u pokusu o hromadný nábor severočeský podnikatel Tomáš Horáček, který byl koncem letošního května odsouzen za pokus o podvod.

Jízda limuzínou nebo raut

Řešilo se přijetí zhruba padesátky lidí. Někteří účastníci hovořili o motivaci pomocí slibu jízdy limuzínou nebo bohatého rautu. Mluvilo se i o třech stech korunách za účast. Náborová akce také nakonec zkrachovala, lidé se postupně rozprchli a schůze nebyla usnášeníschopná.

V celém okrese Litoměřice pak proběhla přeregistrace členů ČSSD. Loni v listopadu soc. dem. z celkového počtu 496 členů na Litoměřicku zrušila členství 203 lidem. To představovalo 41 procent členů v okrese.

Reklama

Výběr článků

Načítám