Hlavní obsah

Šéf ČD si skrz nastrčenou firmu přijde měsíčně až na dva milióny, tvrdí Dušek

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odborář Jaromír Dušek se opět rozpovídal. Předseda Svazu odborářů služeb a dopravy ve čtvrtek v pořadu Rádia Impuls prohlásil, že manažeři Českých drah si přijdou na mnohem více peněz, než deklarují. Podle něj si sice mzdy snížili, ale skrz soukromou firmu k nim tečou další příjmy, s nimiž si například generální ředitel ČD Petr Žaluda vydělá až dva milióny korun měsíčně. ČD všechna obvinění odmítají.

Foto: archív, Právo

Odborář Jaromír Dušek

Článek

„Pan generální tvrdí, že má jenom půl miliónu a že si snížili mzdy, někde o 15, někde o 20 procent v managementu. A my máme údaje o tom, kolik chodí soukromé firmě a kolik je přeposíláno na soukromé účty. Jsme přesvědčeni, že je to dál okolo dvou miliónů korun,“ řekl v Impulsech Václava Moravce Dušek.

Vzápětí také upřesnil, jak se peníze k manažerům státního podniku dostávají: „Nejdříve se pošle soukromé firmě obrovská suma za služby, a ta soukromá firma potom na účty těchto vyvolených manažerů zasílá ty příslušné částky.“

Všechna obvinění však České dráhy odmítají. „K platu pana generálního ředitele můžeme sdělit, že se pohybuje kolem půl miliónu korun, tak jak sám generální ředitel již před časem zveřejnil. Mimochodem, jako první manažer státem vlastněné firmy. Pokud jde o poškozování společnosti, tak je třeba říct, že právě tým Petra Žaludy dostal osobní dopravu Českých drah do zisku,“ řekl Novinkám tiskový mluvčí ČD Radek Joklík.

Omluva za výrok o homosexualitě

Není to poprvé, co Dušek zacílil do řad vedení Českých drah. V minulosti například označil Žaludu za nejhoršího šéfa drah v historii, loupežníka a tuneláře. Musel se mu ale omluvit za to, že jej označil za homosexuála.

„Omlouvám se, že jsem u člověka, který je nejneschopnějším ředitelem v historii železnice a který dokázal připravit český stát a daňové poplatníky o historicky nejvíce peněz, utratit nejvíce prostředků za údajné PR, zbavit ČD desítek miliónů cestujících a dosáhnout v některých produktových vertikálách dopravní odbornosti na úrovni homeopatika, použil slůvko homosexuál u jeho osoby. Zda skutečně je, či není homosexuál, nehodlám blíže zkoumat. Je to loupežník, tuneluje dráhy,“ kál se před rokem v březnu Dušek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám