Hlavní obsah

Spor dvou ústeckých žalobců ohrožuje milióny eur z dotací

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva kohouti na jednom smetišti. Tak vypadá od první poloviny března situace na Krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem, kterému šéfují zároveň dva krajští státní zástupci. Teď je na světě i první případ, kdy každý z nich rozhodl v téže věci jinak.

Foto: Profimedia.cz

Ve hře jsou milióny eur.

Článek

Ministerstvo financí požádalo před měsícem krajské státní zastupitelství (KSZ) o informace z trestního spisu v kauze machinací s dotačními penězi z evropských fondů, k nimž mělo docházet v severních Čechách. A zatímco jeden krajský státní zástupce došel k závěru, že nárok na informaci má, druhý usoudil pravý opak.

Ve hře jsou přitom milióny eur. Ministerstvo financí totiž po březnovém zatčení pěti lidí včetně šéfa Úřadu rady regionu Severozápad Petra Kušnierze stoplo proplácení všech severočeských projektů placených z evropských dotací. Informace z trestního spisu měly posloužit jako vodítko, zda při nekalých praktikách šlo o systémové selhání nebo zda se jednalo o chybu jednotlivců a peníze tak lze do projektů opět pustit.

„Zastavili jsme certifikaci toho programu jako celku. Ale aby bezproblémové projekty mohly čerpat peníze a běžet, snažili jsme se identifikovat ty projekty, které mají problém a které ho nemají,“ vysvětlil Právu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob, proč se ministerstvo na krajské státní zastupitelství obrátilo.

Žalobkyně odmítla

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která má kauzu Regionálního operačního programu Severozápad na starost, nejprve ministerstvo odmítla. „Ne snad proto, že bychom nechtěli spolupracovat, ale mám právní názor, že současný trestní řád nám neumožňuje s ohledem na ochranu různých subjektů a pozici ministerstva financí takové informace poskytnout,“ řekla Právu Bradáčová.

Ministerstvo se proto se žádostí obrátilo na nadřízené Vrchní státní zastupitelství v Praze. „Jsme přímý dohledový orgán a já jsem zaujal stanovisko, že KSZ v Ústí postupovalo nesprávně,“ sdělil Právu vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula.

Celý spor se přitom týká výkladu paragrafu 65 trestního řádu, podle kterého mohou kromě účastníků a přímo dotčených osob do spisu nahlížet i jiné osoby, pokud je toho třeba k uplatnění jejich práv. Ministerstvo financí, které informace potřebuje k výkonu své kontrolní činnosti, takovou osobou podle Rampuly je.

„Vrátil jsem to zpátky do Ústí nad Labem k rukám dvou krajských státních zástupců, nechť v souladu s tímto právním názorem nadále postupují,“ podotkl Rampula.

„Nejprve jsem obdržel dopis od jednoho, který se s mým názorem ztotožnil (Jiří Křivanec, pozn.) a druhý den mi přišlo od druhého státního zástupce (Jan Jakovec, pozn.), že s mým názorem nesouhlasí, že je to něco, co zákon nepřipouští, takže v tom směru nebude přijímat žádné další opatření,“ dodal Rampula.

Protože zákon se stavem, kdy jedno krajské státní zastupitelství řídí dva lidé, nepočítá, není ani jasné, jak takovou situaci řešit.

„Kdybych dal pokyn ke konkrétnímu postupu, tak pokud s tím podřízený nesouhlasí, může odmítnout splnění pokynu. Pak mu mohu věc odejmout a vyřídit ji sám. Ale tady odmítl jen jeden a druhý neodmítl. Jsou tedy splněny podmínky pro atrakci?“ položil řečnickou otázku Rampula.

Ministerstvo dotační kohoutky povolí

Místo vyhroceného kompetenčního sporu problém nakonec vyřešilo šalamounské řešení. „S ministerstvem financí jsme se dohodli na určitém obecném principu součinnosti mezi státními orgány. Oni nám předloží seznam projektů, které jsou pro ně klíčové a které potřebují pro budoucí certifikaci, a my případně sdělíme bez udání osob a dalších indicií, zda se na seznamu nacházejí nebo ne. A k tomu už došlo,“ potvrdila Právu státní zástupkyně Bradáčová.

Jakob tak má pro regiony čekající na své dotace dobrou zprávu. „Faktem je, že se nám povedlo identifikovat projekt, který má problémy,“ uvedl mluvčí ministerstva s tím, že podrobnosti zatím sdělovat nemůže.

Výsledkem ale je, že ostatní bezproblémové projekty mohou na základě zjištěného pokračovat. „Díky tomu, že jsme tu informaci dostali, v brzké době dojde k obnovení certifikace,“ dodal Jakob.

Dvojvládí ještě na měsíce

Dvojvládí na Krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem trvá od letošního 8. března. Tehdy do čela úřadu nastoupil Jan Jakovec poté, co u pražského městského soudu vyhrál spor o neplatnost svého odvolání, odůvodněného příliš vysokým počtem nevyřízených případů z roku 2008.

Jakovec byl v minulosti známý tím, že kritizoval postup státního zastupitelství v kauze bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Ve svém křesle však i přes výzvu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), aby odstoupil, zůstal mezitím jmenovaný krajský státní zástupce Jiří Křivanec. Ministerstvo by rádo, aby v čele severočeských žalobců stanul pouze Jakovec. Plánuje proto napadnout dřívější rozhodnutí o Křivancově jmenování.

„Koncem tohoto týdne by mělo být expedováno rozhodnutí ohledně obnovy řízení ve věci jmenování doktora Křivance,“ prozradil Právu náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer. Zpochybnění Křivancova jmenování má podle něj spočívat v argumentu, že se po jeho jmenování objevily nové skutečnosti, čímž je míněno právě soudní rozhodnutí o neplatnosti odvolání Křivancova předchůdce.

Pokud by ministerstvo rozhodlo o neplatnosti jmenování Jiřího Křivance a on nepodal opravný prostředek, mohlo by schizma v čele krajského státního zastupitelství skončit v horizontu deseti dnů, v případě sporu se však může táhnout ještě celé měsíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám