Hlavní obsah

Bártu bude kvůli obálkám s penězi stíhat policie

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie údajně chystá zahájit stíhání Víta Bárty za obálky s penězi, které předal svým tehdejším spolustraníkům Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi. Bárta se hájil tím, že šlo o půjčku, smlouvu však nemá. Kočí se Škárkou mluví o úplatku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta po jednání K9

Článek

O chystaném stíhání Víta Bárty v pondělí informoval server Aktuálně.cz s odkazem na dva na sobě nezávislé zdroje blízce obeznámené s případem.

"Vyšetřování směřuje k obvinění z podplácení, ale i za trestný čin z daňové oblasti," uvedl pro server jeden z nich.

Někdejší poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka v dubnu oznámil, že mu Vít Bárta předal obálku se 170 tisíci korunami, nedlouho nato s podobným oznámením vystoupila tehdejší šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí. V jejím případě šlo o půl miliónu korun. Policie je nyní údajně připravena zahájit Bártovo trestní stíhání ve věci uplácení.

Bárta se přitom celou dobu hájil tím, že šlo o přátelskou půjčku. Smlouvu však nemá. Kočí se Škárkou, kteří mezitím vystoupili z poslaneckého klubu Věcí veřejných, tvrdí, že se jednalo o peníze za loajalitu a podali na Bártu trestní oznámení kvůli uplácení.

Zpráva zarazila místopředsedkyni VV Dagmar Navrátilovou. „Trošku mě to překvapuje, podle zpráv z klubu nebyli ani všichni poslanci vyslechnuti. Podrobnosti ale nemám a neznám,“ řekla Právu.

Vyšetřovatelé chtějí do měsíce případ předat žalobcům

Vyšetřovatelé mají na Bártovu kauzu čas do poloviny příštího měsíce, podle zjištění Aktuálně.cz však chtějí předat žalobcům návrh na obvinění již koncem června. Obávat se však mohou také dotyční poslanci, kteří s obálkami vyšli na veřejnost. Hrozí jim totiž obvinění za přijetí úplatku. Škárka se navíc nedávno zmínil o tom, že mu Bárta peníze vyplácel už od loňska.

Vít Bárta, o němž se mluví jako o faktickém lídrovi Věcí veřejných, pak pod následným tlakem skončil na postu ministra dopravy a stáhl se do politického ústraní. Jeho nástupce v resortu Radek Šmerda je podle slov VV pouze dočasným ministrem, Bárta se chce vrátit, jakmile se očistí. Zatím však v tomto ohledu k žádným výrazným změnám nedošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám