Hlavní obsah

Noční bouřky zaměstnaly hasiče, odčerpávali vodu a odklízeli polámané stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm a na některých místech i krupobitím zaměstnávaly v noci na úterý hasiče na řadě míst České republiky. Ve středních Čechách a v Plzeňském kraji silný vítr lámal stromy, voda rovněž zatopila několik domů a sklepů. Na Karlovarsku zaznamenali i kulový blesk.

Článek

Ve Středočeském kraji vyjížděli hasiči v průběhu noci zhruba k pěti desítkám případů, uvedla mluvčí Lenka Kostková. Nejvíce je bouřka zaměstnala v okolí Říčan, na Berounsku a Příbramsku. Průtrž se ale prohnala celým Středočeským krajem.

Přívalový déšť například zatopil obytný zahradní dům v Radošovicích, cestou k čerpání vody hasiči pomáhali také řidičce, která s osobním vozem uvízla ve velké kaluži a nemohla z ní vyjet ven. V Říčanech čerpali ještě půl metru vody ze sklepa rodinného domu a zabezpečovali svah u stavby, z něhož se uvolnila hlína na silnici.

Dům vzplál po zásahu kulového blesku

V pondělí večer řešili hasiči i požár rodinného domu v Sadové na Karlovarsku. Příčinou byl úder kulového blesku.  Díky včasnému zásahu majitele a hasičů se oheň dále nerozšířil a plameny poškodily jen část dřevěné konstrukce střechy.

Kulový blesk prošel střechou, půdou a podlahou do druhého patra domu a zůstala po něm díra zhruba o velikosti průstřelu, která je viditelná po celé cestě blesku domem.

Podle mluvčího karlovarských hasičů Martina Kasala v tomto případě příliš nepomůže ani hromosvod, který je účinný především při zásahu klasickým bleskem.

Hráze z pytlů kolem potoka

Plné ruce práce měli hasiči rovněž na západě Čech. Podle mluvčí plzeňských hasičů Aleny Marešové čerpali vodu ze sklepů ve Kdyni a Bělé pod Radbuzou, v Poběžovicích vystavěli kolem potoka hráze z pytlů s pískem. Večer také předali téměř 130 pytlů s pískem v Želčanech na jižním Plzeňsku a v nedalekých Chválenicích pročistili drenáž pro odtok vody.

Dvakrát se hasiči během pondělí vraceli do Dobříva na Rokycansku. Odpoledne tam čerpali vodu ze čtyř sklepů, večer se vrátili kvůli dalšímu čerpání vody a propláchnutí kanalizace.

Bouřky zasáhly Českou republiku už v pondělí odpoledne. V Praze a na severovýchodě Čech je doprovázelo krupobití.

Česko zasáhly bouřky s krupobitímVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám