Hlavní obsah

S arcibiskupem Otčenáškem se přišly rozloučit tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek dopoledne se v Hradci Králové uskutečnilo poslední rozloučení s arcibiskupem Karlem Otčenáškem. Zúčastnily se jej odhadem dva tisíce lidí včetně řady významných hostů. Po mši a pohřebních obřadech bylo tělo zesnulého uloženo do krypty v presbytáři katedrály.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Arcibiskup Karel Otčenášek

Článek

Arcibiskup a emeritní biskup Karel Otčenášek zemřel 23. května v Hradci Králové. Mši v prostorách tamní katedrály svatého Ducha sloužil královéhradecký biskup Jan Vokál. Mezi truchlícími byl i arcibiskupa Dominik Duka a ministři Leoš Heger a Miroslav Kalousek.

Zájemci měli možnost sledovat na velkoplošné obrazovce na Velkém náměstí. Po mši průvod vynesl rakev před katedrálu, kde se s Karlem Otčenáškem mohli věřící rozloučit naposledy. Následnému uložení do krypty již přihlíželi pouze jeho nejbližší.

Dominik Duka během mše připomněl Otčenáškův pobyt ve vězení i jeho ideu spřátelování. "Zapsal se nejen jako církevní činitel, ale jako člověk, který opravdu měl vždy zájem o druhé. Církev chápal jako instituci, která má sloužit člověku," řekl.

S Otčenáškem se rozloučil například také primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. "Myslím, že k němu budeme trvale vzhlížet s obdivem, vděkem, poděkováním a pokorou. Jeho hluboký otisk v dějinách našeho města je nezaměnitelný a již dnes je trvalý a věčný," dodal.

Druhý nejstarší arcibiskup na světě

Otčenášek byl jednou z nejvýznamnějších postav české katolické církve. Rodák z Českého Meziříčí odešel před válkou do Říma, kde byl vysvěcen na kněze. Po návratu do Československa se musel potýkat s nepřízní tehdejšího režimu.

Nedlouho po vysvěcení na sídelního biskupa Královéhradeckého biskupství Římskokatolické církve byl pro podezření z velezrady a špionáže pro Vatikán odsouzen na 13 let odnětí svobody, z nichž si deset odseděl. Až do pádu komunismu působil s různými omezeními v duchovní sféře.

V roce 1998 jej papež Jan Pavel II. jmenoval arcibiskupem. Zemřel ve věku 91 let jako druhý nejstarší arcibiskup na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám