Hlavní obsah

V ODS se přou o to, zda zůstat ve vládě s véčkaři

Právo, ada, luk, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Držet dál trojkoalici, nebo poslat Věci veřejné k ledu? Toto dilema občanských demokratů přerůstá v otevřený střet. Včera to od některých svých kolegů schytal bývalý předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř. Středočeská organizace ODS, jíž je Tluchoř členem, v pondělí vyzvala premiéra a stranického šéfa Petra Nečase, aby se ve vládě véček zbavil. Naopak pražská ODS Nečase v úterý podpořila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas s poslancem Petrem Tluchořem

Článek

Se stanoviskem Středočechů ale ostře nesouhlasí například i středočeský poslanec Aleš Rádl. „To je pořád stejná Tluchořova a Topolánkova hra, která pokračuje. Pochopitelně, když Petr Tluchoř nedostal podporu od Petra Nečase, tak teď potřebuje toho Nečase trochu polít dehtem, posypat peřím, pak teprve ho může zapálit,“ řekl Rádl Právu.

Tluchoř nedávno neuspěl při obhajobě postu předsedy poslanců. Nečas jej před volbou vyzval, aby již nekandidoval. Topolánek na nedávné oslavě 20. let od vzniku ODS zaútočil na véčka s tím, že koalice s nimi je horší než někdejší opoziční smlouva.

Podle Rádla bude teď Tluchoř Nečase neustále zpochybňovat. „On dobře ví, že Petr (Nečas) o tu koalici stojí, tak mu to bude znepříjemňovat,“ domnívá se poslanec.

Rádl se nedávno jadrně vyjádřil k nahrávkám, na nichž bývalá šéfka poslanců VV Kristýna Kočí mluví o puči ve své straně, na němž se měl podílet právě Tluchoř: „Slečnu Kočí zaplaťbůh osobně neznám a na jejím seznamu k ‚vopíchání‘ jsem naštěstí nebyl.“

S výzvou svých středočeských kolegů nesouhlasí ani europoslanec Hynek Fajmon. „Odchod Věcí veřejných z vlády znamená pád vlády a já si nepřeji pád vlády ani předčasné volby, proto jakékoli tlaky na rozpad vlády prostě nepodporuji,“ řekl Právu.

Šéf středočeské ODS, poslanec Petr Bendl pouze konstatoval, že dostal za úkol usnesení projednat s Nečasem, což učiní. „Středočeši nemají žádný patent na rozum, nicméně ten názor tady rezonuje, a proto region chtěl, aby byla zvažována i takováto možnost,“ sdělil Právu.

Představitelé dalších stranických regionů ODS s postojem Středočechů podle ankety ČTK nesouhlasí. Některé oblasti budou ale o postoji ODS k podobě nynějšího projektu koaliční vlády teprve jednat.

Houpe se pod premiérem křeslo?

Klíčová koaliční schůzka K9, kde by se mohlo rozhodnout o dalším osudu vlády, začne dnes odpoledne. Někteří koaliční partneři i členové ODS v kuloárech říkají, že Nečas si chce sporné personální záležitosti své vlády vysedět. Kdykoli se prý začne hovořit o případných škatulatech v kabinetu, Nečas velmi znervózní.

Problém je v tom, že ať se rozhodne pro jakékoli řešení, jeho pozice, ať už jako premiéra, nebo šéfa strany, může být ohrožena. Pokud by se rozhodl kývnout na požadavky véčkařů a odvolal by některé členy vlády, především pak své stranické kolegy Alexandra Vondru a Ivana Fuksu, může se mu vzbouřit část vlastní strany.

V kuloárech přitom někteří politici nevylučují, že by se letošní kongres ODS mohl změnit na volební a Nečas by mohl o své křeslo přijít.

Ani další z možností není pro Nečase příliš růžová. Pokud by se rozhodl přistoupit na požadavek své středočeské organizace a z vlády vyhodit véčkaře, může nakonec padnout celá vláda. Proti této variantě je i TOP 09. A to právě proto, že by se menšinová vláda stala mnohem větším rukojmí véčkařů, než je tomu dosud, kdy jsou jejími členy.

Ani další z možností – obměnit ministry všech tří koaličních stran, jak původně Nečas avizoval, není pro premiéra východiskem z nouze. Pokud by měl padnout jediný ministr TOP 09, pak pro změnu opustí kabinet celá Schwarzenbergova strana, což dali její představitelé opakovaně najevo.

I proto někteří koaliční politici nepředpokládají, že by na dnešním jednání padlo zásadní rozhodnutí, jak dál v personáliích. Řešit je chtějí pouze véčkaři. Předpokládá se, že se Nečas bude snažit personální otázky opět odložit a koaliční lídři se vrátí jen k reformě zdravotnictví. Nečas k tomu získal mandát i na pondělním jednání výkonné rady své strany, podle které jsou reformy důležitější než personálie.

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek nechtěl předjímat, co budou na koaliční schůzce řešit. „To je styl Věcí veřejných, dva tři dny dopředu pokřikovat, co chtějí po koaličních partnerech. Já jsem starý dinosaurus a držím se dinosauřích zásad, že to nejdříve slušně sdělím svým partnerům a pak to mohu říkat do novin,“ řekl Právu Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám