Hlavní obsah

Vyšetřování Bártových obálek bylo podle inspekce bez pochybení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové z protikorupční policie se při vyšetřování kauzy údajné korupce ve Věcech veřejných (VV) nedopustili trestného činu. Dospěla k tomu inspekce policie, která se případem zabývala na základě podnětu bývalých náměstků z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Zdeňka Tomici a Tomáše Krůla.

Foto: Petr Horník, Právo

Rebelové VV: Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml

Článek

Inspekce kauzu předala státnímu zastupitelství, které má posoudit, zda kriminalisté prověřování protahovali. Policejní prezidium má pak rozhodnout, zda se policisté nedopustili přestupku. Informovala o tom v pondělí mluvčí inspekce Radka Sandorová.

„Po vyhodnocení podání nebylo pracovníky Inspekce policie ČR ve věci zjištěno podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedla Sandorová.

Inspektoři se začali případem zabývat na základě trestních oznámení ze strany Tomici a Krůla, kteří od protikorupčního útvaru odešli krátce po vypuknutí aféry. Na případ upozornily také Hospodářské noviny, podle nichž policie šetření případu protahovala, a podezřelí si tak mohli připravit výpovědi.

List rovněž napsal, že vedení protikorupční policie záležitost předala útvaru pro hospodářskou kriminalitu s tím, že se může jednat o daňový únik, nikoli o úplatkářskou aféru.

Oba bývalí náměstci podle HN tvrdí, že chtěli případ vyšetřovat jako korupci ihned poté, co se informace o podezření z korupce začátkem dubna objevily v tisku. Šéf ÚOKFK Tomáš Martinec prý ale kauzu předal specialistům na daňové úniky a případní pachatelé mohli mít možnost připravit si dopředu obhajobu. Podle šéfa protikorupční policie to však bylo proto, že už dříve dostal speciální útvar podnět, aby se zabýval hospodařením VV.

Bártovy obálky

Stěžejními postavami kauzy je kontroverzní architekt VV Vít Bárta, který předával svým stranickým kolegům v obálkách vysoké obnosy. Někdejší místopředseda VV Jaroslav Škárka odevzdal policii obálku se 170 tisíci korunami s údajnými Bártovými otisky prstů. Podle Škárky mu Bárta od listopadu dával pravidelně každý měsíc až 50tisícové částky za udržení loajality.

Posléze se přihlásila na státním zastupitelství někdejší šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí s obálkou obsahující půlmiliónovou sumu, již jí měl rovněž dát Bárta.

Bývalý šéf bezpečnostní agentury ABL a pozdější ministr dopravy úplatkářství odmítá. Podle něj se jednalo o půjčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám