Hlavní obsah

Protikorupční policie jedná v případu VV standardně, durdí se Lessy

Novinky, jim

Policejní prezident Petr Lessy je znepokojen zpochybňováním práce policie v případu úplatkářské aféry Věcí veřejných a vyvrací informace médií, že vedení policie do kauzy zasahovalo. Označil to za cílený útok proti Policii ČR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Podle Hospodářských novin šéf protikorupčního útvaru Tomáš Martinec, jehož dosadil do funkce Lessy nedlouho po svém nástupu do úřadu, se pokusil zbrzdit vyšetřování dobře zaznamenané kauzy. Údajně věc zhodnotil jako podezření z daňového úniku, odebral ji svému útvaru a předal útvaru na vyšetřování hospodářské kriminality.

Dva náměstci protikorupčního oddělení Zdeněk Tomica a Tomáš Krůl podali kvůli tomu trestní oznámení. Nelíbilo se jim, že kvůli změnám při vyšetřování došlo k průtahům, a navíc daňový delikt není na rozdíl od úplatkářství trestný čin. Žádný z náměstků již u protikorupčního útvaru není. Posléze byl podle HN sestaven speciální tým vyšetřovatelů, v jehož čele měl stanout Martinec.

Pan Zeman mě ujistil, že probíhá velmi intenzivní dozor nad touto kauzou.
Petr Lessy

Lessy na tiskové konferenci jakékoli podezření z nestandardního postupu ve vyšetřování rázně odmítl. „Myslím si, že nepřísluší médiím, aby určovaly, který útvar má co šetřit,“ ohradil se vůči nařčením policejní prezident. Ještě v pátek podle svých slov kontaktoval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby mu potvrdil, zda bylo zjištěno cokoli podezřelého.

„Pan Zeman mě ujistil, že probíhá velmi intenzivní dozor nad touto kauzou a státní zástupkyně ji velmi bedlivě sleduje,“ řekl Lessy. Podle něj Zeman nezaznamenal žádné průtahy ani další pochybení.

Je to cílený útok, míní Lessy

„Jsem velmi znepokojen, a nebojím se to říct, nad cíleným útokem na policejní protikorupční orgán. Naši detektivové mají naši plnou podporu a jistě se Policie ČR nenechá zviklat v plnění svých povinností,“ prohlásil policejní šéf.

Odmítl rovněž, že by v čele speciálního vyšetřovacího týmu stanul Martinec. Podle Lessyho to není pravda a vyšetřování nevede prý ani žádný Martincův zástupce. Speciální tým je poskládán ze členů protikorupční jednotky a Útvaru na odhalování organizovaného zločinu.

Faktický šéf VV Vít Bárta čelí obvinění, že si úplatky získával loajalitu členů VV vůči jeho vedení. Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka (oba z VV vyloučeni) nahlásili policii, že jim Bárta dal půl miliónu respektive 170 tisíc korun, přičemž obálky s penězi a Bártovými otisky předali vyšetřovatelům. Škárka prý dostával pravidelně každý měsíc také částky kolem 50 tisíc korun. Podle Bárty se jednalo o půjčky.

Trestní oznámení Tomici a Krůla nyní řeší policejní inspekce. Lessy sdělil novinářům, že inspekce nespadá pod jeho působnost, a tudíž o nich nic neví, ale pod ministra vnitra Jana Kubiceho (nestr.). Ten ve čtvrtek řekl, že Lessyho si nechal, jelikož jej pokládá za dobrého a zkušeného policistu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám