Hlavní obsah

Obrana před krvácivými průjmy z Německa je prostá: mytí rukou, říká Vít

Právo, Václav Pergl

V Německu evidují už 600 případů nakažení nebezpečnou střevní nákazou způsobenou bakterií Escherichia coli, která se projevuje krvavými průjmy. V Česku aktuálně žádný takový případ související s onemocněním v Německu není. "To ale neznamená, že tato životu nebezpečná bakterie se na našem území nevyskytuje," upozornil v rozhovoru pro Právo hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

"Od začátku roku jsme měli pouze dva případy a vždy onemocněly děti. V minulém roce jsme zaznamenali jeden případ a v roce 2009 sedm," upřesnil Vít.

Jaká opatření dělá ČR, aby se bakterie na našem území nevyskytla nebo byla včas podchycena?

Zatím mimořádná opatření nechystáme. Rozeslali jsme však informaci všem praktickým lékařům pro děti a dorost, aby hlásili hygienické službě, pokud budou mít pacienta s krvavým průjmem a cestovatelskou anamnézou. Zvláštní důraz na cestovatele, kteří se pohybovali na severu Německa. Tam se onemocnění vyskytlo nejdřív.

Jsou průjmová onemocnění v ČR běžná?

Ročně je hlášeno zhruba 35 tisíc průjmových onemocnění, ale převážně jde o kampylobakteriózu a salmonelózu.

Mají se občané onemocnění způsobené bakterií Escherichia coli obávat?

Pokud budou přísně dodržovat zásady hygieny, tzn. mýt si ruce před přípravou jakéhokoli pokrmu, omývat zeleninu i ovoce pod tekoucí vodou a mýt si ruce po použití toalety, pak se onemocnění obávat nemusejí. Němečtí kolegové zatím neznají zdroje infekce, zdá se, že jsou to okurky ze Španělska a možná i další potraviny. Obecně tím může být potravina, zelenina, ovoce či tepelně neošetřené mléko.

Střevní bakterie Escherichia coli se totiž vyskytuje v žaludcích skotu a dalších hospodářských zvířat. Do oběhu se dostává prostřednictvím jejich masa, mléka nebo výkalů, které mohou znečistit vodu, ovoce či zeleninu.

Pokud by v ČR byl zjištěn případ průjmového onemocnění s příměsí krve, jaký bude další postup?

Lékař odebere vzorek a pošle ho do příslušné mikrobiologické laboratoře. Daný pacient by pak byl hospitalizován na spádovém infekčním oddělení.

Koho nebezpečná bakterie především napadá?

Obvykle malé děti. Nyní v Německu je ale změna. Střevní bakterie napadá hlavně dospělé, z nich 70 procent ženy. Pokud jsou mezi postiženými děti, pak mají už vyšší věk.

Spolupracujete s evropskými orgány, které hlásí infekční onemocnění v Evropě?

Samozřejmě. Denně. Informace máme z Evropského centra pro kontrolu nemocí, které je ve Švédsku, z rychlého varovného systému Evropské unie o infekčních onemocněních.

Evropské orgány předpokládají, že je jen otázkou času, kdy se nákaza rozšíří do dalších zemí EU.

To je při rozvoji cestovního ruchu a pohybu zboží naprosto správná úvaha. Proto jsme také přijali i příslušná opatření, která v tuto chvíli považujeme za odpovídající dané situaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám