Hlavní obsah

Huml radí Johnovi, jak vyvést Věci veřejné z bláta

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stanislav Huml, dlouhodobý kritik Věcí veřejných, z jejichž poslaneckého klubu byl za své nežádoucí výroky v dubnu vyloučen, poradil staronovému předsedovi VV, jak by si měl v roli šéfa strany počínat. Například by si měl uvědomit, že jej voliči zvolili právě proto, že nebyl guru. Uvedl to na svých stránkách v článku Co bych udělal na Radkově místě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Huml

Článek

„Na Radkově místě bych velmi pečlivě analyzoval reálný stav. Kdyby to udělal opravdu poctivě, zjistil by, že objektivně bylo zjištěno, že existovalo centrum moci, které neměl pod kontrolou, ač byl předsedou. Objektivně existovala firma ABL s holdingem VV, která na Praze 11 aplikovala něco z plánů Víta Bárty a napakovala se. Objektivně existoval plán, jak se napakovat i na celostátní úrovni, byť jen deklarovanými 10 procenty, což je v naší kotlině objektivně pokrok. Ale kdo jednou čuchne k 10 procentům, bude chtít víc.“

Rebelující poslanec, který v minulosti například odmítl dát hlas zákonu o třetím odboji, připomněl také etický kodex Věcí veřejných. Upozornil, že stejně jako jeho „praktická realizace na WC poradách“ odporuje Ústavě ČR, a vyjádřil své obavy nad možným rozpuštěním strany. „Byl bych těžce uražen tím, co jsem slyšel na nahrávce z úst všech guru,“ doplnil v souvislosti s nahrávkou ze setkání vedení VV.

John měl podle Humla ještě coby známá televizní tvář slibnou voličskou podporu, kterou však promrhal. „Věděl bych, že se (voliči) spoléhali a spoléhají na mě jako na bývalého novináře se skvělou pověstí a čekali ode mne stejné výkony jako na televizní obrazovce i ve funkci skutečného předsedy, kterým jsem dosud nebyl. Pochopil bych, že zvolen jsem byl právě proto, že nejsem guru.“

Srovnal bych si v hlavě, že s žádným guru nechci mít nic společného.
Stanislav Huml

Chybou bylo podle dopravního experta to, že se John spolehl na lidi kolem Víta Bárty a nechal se jimi manipulovat. Například v personálních otázkách, ale také v tom, jakým směrem se bude celý tým ubírat.

Staronovému šéfovi Věcí veřejných dále doporučil, jak by se měl zachovat bezprostředně po svém znovuzvolení. „Srovnal bych si v hlavě, že s žádným guru nechci mít nic společného. Svůj tým bych najmenoval tak, aby do vedení strany přišli lidé nepoznamenaní neústavními kroky, ale ani nepoznamenáni šmírováním, vydíráním a vším tím blátem, které si svým chováním způsobili a které prostě vyšlo najevo. Začal bych znovu a jinak.“

„Smutné bylo, že jsem včera večer viděl stále stejného Radka Johna, který si do týmu K9 jmenuje opět superguru Bártu, do vedení strany guru Peake a guru Klasnovou,“ uzavřel svou glosu Stanislav Huml.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám