Hlavní obsah

Hašek: Vláda nemá analýzu dopadů zvýšení DPH na kraje

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Plánované zvýšení DPH bude mít velký dopad na rozpočty krajů, z kterých odčerpá další finance. Tyto ztráty ale nebudou nijak kompenzovány a vláda nemá ani žádnou analýzu, která by určila dopad těchto změn na krajské a obecní rozpočty. Prohlásil to v pondělí v Brně po setkání s jihomoravskými poslanci a senátory hejtman kraje a první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek (ČSSD)

Článek

„Vláda opět nastolila kurz nekorektní komunikace s regiony. Už tuto středu bude materiál o zvýšení DPH projednán ve vládě a kraje nedostaly žádnou reálnou možnost připomínkovat. Požádal jsem premiéra Petra Nečase (ODS), aby doložil analýzu dopadu na obce a kraje a jeho odpověď mě šokovala, cituji: vláda ani ministerstva nedisponují podrobnými údaji, aby bylo možno analýzu zpracovat,“ prohlásil Hašek s tím, že změna DPH, pokud projde tak, jak je plánována, bude v příštím roce stát Jihomoravský kraj 80 miliónů korun a o rok později už 180 miliónů.

Podle Haška v dosavadním systému dostávaly podíl z DPH jak kraje, tak i obce. „Podle našich informací ale z navýšení daně do našich rozpočtů nepůjde ani koruna. Je to pro nás nepřijatelné a bez rozpočtových kompenzací hrozí, že kraje nebudou mít na poskytování veřejných služeb,“ dodal Hašek.

Vláda plánuje, že v roce 2012 se zvýší snížená sazba DPH z deseti na 14 procent. V roce 2013 se pak mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta. Kvůli sjednocení sazeb DPH navrhuje ministerstvo financí snížit podíl na příjmech z této daně pro obce. Peníze získané navíc ze sjednocení sazeb mají totiž sloužit na financování důchodové reformy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám