Hlavní obsah

Spor o půl miliardy uvnitř pražské ODS je prý záminkou pro útok na primátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Část pražské ODS se postavila proti primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS). Terčem kritiky se stalo rozdělování půlmiliardové rezervy pro městské části. Podle příznivců primátora je ale v pozadí politický boj. Situací se bude v pátek odpoledne zabývat mimořádná regionální rada ODS, řekl šéf pražských občanských demokratů Boris Šťastný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Bohuslav Svoboda bezprostředně po svém zvolení

Článek

O rozdělení rozpočtové rezervy ve výši 451 miliónů korun rozhodla v úterý rada. Částky, které jednotlivé městské části dostaly, se nelíbí především radnicím, které jsou spojovány s křídlem kolem podnikatele Tomáše Hrdličky. I když jejich zástupci odmítají, že by skutečným důvodem byl politický boj, jejich straničtí protivníci mluví jinak.

"Vnímám to jako útok na pana primátora," řekl vysoce postavený člen ODS.

Nespokojená je například ODS v Praze 11. Její členové ve středu večer zavázali starostu Jižního Města Dalibora Mlejnského (ODS), aby na zastupitelstvu hlavního města příští týden rozdělení rezervy v současné podobě nepodpořil. Koalice ODS a ČSSD má přitom v zastupitelstvu těsnou většinu. Pokud by se k Mlejnskému přidal další z nespokojených starostů, materiál by nemusel projít.

Nespokojené radnice primátora kritizují, že peníze rozdělil nerovnoměrně. V přepočtu na obyvatele údajně více dostaly městské části, které mají své zástupce v radě. ODS Prahy 11 například Svobodu obvinila, že konečné dotace neodpovídají tomu, co "bylo předjednáno na jednotlivých setkáních mezi starosty" Prahy 11 Mlejnským a Újezdu Václavem Drahorádem a primátorem Bohuslavem Svobodou.

Svoboda nespravedlivé rozdělení odmítá. "Jsem přesvědčen, že vše proběhlo, jak má," řekl ve středu ČTK.

Na regionální radě se proto očekává ostrý střet mezi jednotlivými křídly ODS. "Je klidně možné, že primátora vyzvou k rezignaci," poznamenal jeden z občanských demokratů.

Boj uvnitř ODS ještě více vyostřuje koaliční spor mezi občanskými a sociálními demokraty. V neděli vyprší měsíční termín smírčího řízení. Pokud se do té doby koalice nedohodne, obě ze stran mohou vypovědět smlouvu. Rozdělení dotací měl být jeden z bodů, na kterém se měly strany v rámci koaličního řízení shodnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám