Hlavní obsah

VV mají problémy v krajích, členům dochází trpělivost a odcházejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední skandály, které zasáhly Věci veřejné a jejich čelné politiky, se začínají projevovat v členské základně nejmenší koaliční strany. Podle mnohých komunálních lídrů sílí v ní nervozita a nespokojenost, mnozí členové odcházejí, nebo přestávají platit příspěvky.

Foto: Petr Horník , Právo

Členové VV nemají pro eskapády vedení pochopení, na snímku zleva: Radek John, Karolína Peake, Kateřina Klasnová a Vít Bárta (všichni VV)

Článek

„Nevím, jestli je to vlivem současné situace nebo z jiných důvodů. Na druhou stranu se sice hlásí i noví členové, není jich však tolik jako těch končících,“ řekl Právu tajemník karlovarské krajské kanceláře Martin Kubát.

Jak už Právo uvedlo, VV od prosince do března ubylo z 1600 členů zhruba osm set.

Už zhruba před měsícem v Karlovarském kraji skončilo první sdružení véček, a to v patnáctitisícovém Chodově, druhém největším městě Sokolovska. Podle bývalých členů to byla reakce na chování Víta Bárty. „Pan Bárta svými výstupy si vyloženě dělá srandu z lidí a hlavně z voličů z řad VV, kteří věřili ve změnu,“ uvedl tehdy pro Právo chodovský lídr VV Ladislav Paštéka.

Véčkaři z Moravskoslezského kraje hlásí až čtyřicetiprocentní meziroční úbytek členů. „Do konce dubna měli možnost zaplatit členské příspěvky. Některé kluby v kraji však byly neaktivní, na mnohém se zřejmě i podepsaly aféry kolem pražského vedení. Každý se s nynější napjatou situací prostě vyrovnává po svém,“ sdělil Právu poslanec VV za tento kraj Jiří Rusnok.

Lidé jsou zmateni

„Je to deziluze, ale nikoli jen z Věcí veřejných – z politiky obecně,“ svěřil se Právu šéf jihlavské buňky „véček“ František Běhan. „Nevíme, co je pravda. Doba je hektická, informace stíhá informaci a my jsme jen konzumenti šířených polopravd bez možnosti opřít se o nezávislý věrohodný zdroj,“ odmítl směrovat kritiku na konkrétní hlavy představitelů.

Že ale členská základna řídne, potvrdil. „Čísla ale nemám, a také nemohu říci, zda lidé vystoupili, nebo jen nezaplatili příspěvky,“ uzavřel.

Členům chybí informace

„Hromadné odchody jsme zatím nezaznamenali, jde jen o jednotlivce,“ řekl Právu plzeňský krajský tajemník Martin Ščepka. „Uvidíme, jak dopadne celostátní sněm, kdo bude zvolen předsedou. Pak se může situace změnit,“ doplnil. Véčkaři mají nyní v Plzeňském kraji jen kolem čtyřiceti členů. Vystoupení ze strany zvažuje Jiří Krátký, předseda klubu VV v Plzni. „Za stávajícího vedení strany se začínám přiklánět k odchodu. Z posledních událostí mám velmi nepříjemné pocity, problémy se prohlubují,“ upozornil Krátký.

Nespokojený je i Pavel Pivoňka, šéf klubu véčkařů v Domažlicích. „Současný vývoj je překotný a nelíbí se mi,“ podotkl. O odchodu ale zatím neuvažuje. „Nemám dost informací, abych mohl říci, zda je to černé, nebo bílé,“ uvedl Pivoňka a dodal: „Mám však pocit, že je to účelově řízené, zevnitř i zvenčí. Odvádí se pozornost od skutečných problémů. To, co zaznělo ze zveřejněných nahrávek, by ale samozřejmě nikdo říkat neměl.“

Jak Právu řekl královéhradecký krajský lídr VV Jan Hrdina, mezi členy strany v kraji je patrná jistá míra znechucení nad stavem koalice. „Dnes je to souboj kdo s koho. A když se najde dobrá vůle k dohodě, vždy se objeví nějaká překážka, neustále si někdo klade nové podmínky. Vývoj našich preferencí bych osobně zatím nevnímal dramaticky, ale pokud by šlo o dlouhodobější trend, bylo by to k zamyšlení,“ míní.

Reklama

Související témata:

Související články

VV koalici navrhnou svůj odchod z vlády

Radek John (VV) předal v úterý odpoledne předsedovi vlády demisi na post vicepremiéra pro boj s korupcí. Premiér Petr Nečas (ODS) ji podle očekávání přijal....

Výběr článků

Načítám