Hlavní obsah

Ministerstvo financí prohrálo u soudu spor s Bohumínem o videoterminály

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pravdu dal Městský soud v Praze radnici v Bohumíně, která je kvůli umisťování videoterminálů ve městě ve sporu s ministerstvem financí (MF). MF zatím rozsudek nedostalo, nicméně předpokládá, že se proti němu odvolá.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bohumín bojuje proti hazardu od roku 2005, kdy zastupitelé omezili vyhláškou provoz výherních hracích automatů. Jejich počet klesl ze 140 na 30. V současné době jsou pro město větším problémem videoterminály, jejichž provoz povoluje MF.

„Většinu povolení vydaných ministerstvem financí považujeme za protiprávní, protože jsme nebyli účastníky řízení a jsou povoleny v rozporu se zákonem v blízkosti škol, zdravotnických či sociálních zařízení nebo úřadů,“ zdůvodnil starosta Petr Vícha (ČSSD), proč město podalo na MF 42 žalob.

O první z nich rozhodl soud a dal za pravdu Bohumínu. „Ukázalo se, že máme pravdu a že ministerstvo nemůže umisťovat videoterminály tam, kde se mu zlíbí,“ řekl Vícha. Ten předpokládá, že stejným výsledkem skončí všech 42 žalob Bohumína.

Ministerstvo musí povolení vydat, nařizuje to zákon

Podle informací Práva čelí MF kvůli videoterminálům zhruba 50 žalobám. „Záležitost není o tom, že by „zlé“ ministerstvo schválně povolovalo videoterminály obcím proti jejich vůli. Dlouhodobě upozorňujeme na skutečnost, že povolení je nárokové, to znamená, že pokud žadatel splní formální podmínky, MF povolení vydat musí,“ vysvětlil mluvčí MF Ondřej Jakob. Návrh, který obcím umožní videoterminály regulovat, nyní projednává Sněmovna.

„V minulosti se ministerstvo obcím snažilo vyjít vstříc, nicméně základním problémem je nevyhovující legislativa, kterou se snažíme změnit. Našim záměrem také je směřovat část výnosu ze zdanění hazardu přímo obcím,“ naznačil s tím, že by se tak mělo dít od roku 2012.

Pokud MF s odvoláním u Nejvyššího správního soudu uspěje, jsou Bohumínští rozhodnuti obrátit se na Evropský soud ve Štrasburku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám