Hlavní obsah

Klaus: Vláda je křehká a důležitý je v ní každý kamínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vicepremiér a předseda VV Radek John poté, co oznámil, že hodlá rezignovat na svůj post ve vládě, řekl, že se chce setkat s prezidentem Václavem Klausem. Ten mu vzápětí vyhověl a na Hradě jej jen o pár hodin později přijal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John se sešel s prezidentem Václavem Klausem

Článek

"Vláda je křehké sdružení, a vypadne-li z ní jakýkoli kamínek, je to zneklidňující," řekl prezident novinářům před schůzkou.

John na to reagoval slovy, že je rád, že má příležitost své rozhodnutí hlavě státu vysvětlit.

Po zhruba čtyřicetiminutovém setkání John z Hradu odjel, aniž by schůzku s prezidentem před novináři komentoval. K obsahu jednání se podrobněji nevyjádřil ani Hrad.

Nečas je rezignací překvapen

Premiér Petr Nečas (ODS) byl rezignací šéfa VV na post ve vládě překvapen. Novinářům řekl, že Johnovu rezignaci nemá, osobně se s ním neviděl a bude s vicepremiérem jednat.

"Do té doby se k tomu nebudu vyjadřovat," uvedl Nečas. Pouze potvrdil, že ve středu s Johnem jednal o podobě fungování jeho úřadu vicepremiéra bez portfeje pro boj s korupcí, přičemž se shodli na některých parametrech, o rezignaci prý ale nepadlo ani slovo.

Klaus už jednou Johna podržel, a to v dubnu, kdy krize odstartovala, když Nečas přinesl na Hrad návrh na odvolání Johna z postu ministra vnitra. Kromě toho donesl i návrh na odvolání ministra školství Josefa Dobeše a rezignaci ministra dopravy Víta Bárty (oba VV).

Prezident však Nečasovi ihned nevyhověl a žádal vysvětlení změn ve vládě. Po dalších peripetiích Nečas stáhl návrh na odvolání Dobeše a Johnovi přislíbil nový úřad pro boj s korupcí.

O situaci mají jednat lídři koalice

Odpoledne bude ještě hodinu jednat vláda, navečer bylo již svoláno jednání vrcholných představitelů K9.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga se vláda dostala znovu do těžké krize.  Podmínky VV, že musí dojít k rekonstrukci vlády, jinak z koalice odejdou, šéf TOP 09 odmítá.

„Jejich požadavky jsou trochu přehnané,“ řekl Právu Schwarzenberg. Dodal, že platí, že z TOP 09 žádný ministr odcházet nebude, jinak odejdou všichni.

Reklama

Výběr článků

Načítám