Hlavní obsah

Co je nadstandardní zdravotní péče, může vymezit parlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vymezení nadstandardů ve zdravotní péči, na které by si pacienti připláceli, se v budoucnu zřejmě bude rozhodovat v parlamentu. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) sice dával přednost tomu, aby nadstandard a standard definovalo ministerstvo zdravotnictví vyhláškou, nebrání se ale ani variantě, že by je určil zákon.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Radek Šmerda s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09)

Článek

Vymezení nadstandardu zákonem požaduje ODS a souhlasí s ním i VV. ODS to zdůvodňuje tím, že takový postup je v souladu s Ústavou.

"Obě varianty mají své výhody a nevýhody. Ta varianta, která je ústavně-právně jistější, znamená dost výrazné zpomalení toho procesu, jestli v něm mají být dělány nějaké změny, ale nebude to žádná tragédie," řekl Heger.

Pokud by vymezení nadstandardu vyšlo vyhláškou, mohly by se průběžně každý rok měnit podle toho, jak se do praxe dostanou nové léčebné metody. To by podle Hegera pro pacienty bylo výhodnější. Pokud by byly stanoveny zákonem, musel by změnu vždy znovu projednat parlament, zatímco vyhlášku může ministr vydat sám.

Zákon se bude muset každý rok otvírat, ale my jsme na to připraveni a legislativně to je změna v jedné větě.
Leoš Heger

"Je tady část lidí, která se domnívá, že by to mohlo být neústavní a že by to mělo být dáno přímo do zákona. To znamená určitou komplikaci. Zákon se bude muset každý rok otvírat, ale my jsme na to připraveni a legislativně to je změna v jedné větě. Předložíme to na zdravotním výboru jako dvě varianty a budeme o tom diskutovat se zdravotním výborem," řekl Heger.

Vymezení standardu a nadstandardu ministerskou vyhláškou odmítá ODS. "Tato věc není v souladu s Ústavou a dlouhodobou udržitelností takové právní úpravy po několik volebních období," řekl předseda zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS).

Definice nadstandardu je na lékařích, míní Bárta

Poslanec a klíčový politik VV Vít Bárta souhlasí s tím, aby nadstandard vymezil zákon, jinak to podle něj vládní strany nezvládnou. "Nicméně klíč je, aby nadstandard nedefinovali politici, ale odborná lékařská veřejnost, a tím, že pokud to nezvládne, tak nebude lékařům zvednut plat," sdělil Bárta. Už dříve Bárta uvedl, že chce, aby standard a nadstandard vymezila Česká lékařská komora.

Heger chce věc s ČLK konzultovat, spoléhá ale více na profesory z Purkyňovy společnosti. S ČLK počítá jako s jedním z hlasů. Šťastný nesouhlasí s tím, aby ČLK měla hlavní slovo v definici standardů. Určit by se podle něj měly v dohadovacím řízení, kterého se zúčastní i zástupci pojišťoven a také například stomatologická a lékárnická komora. "V konečné fázi to bude buď ministerstvo zdravotnictví, nebo parlament, které budou rozhodovat o tom, co bude hrazeno ze systému zdravotního pojištění, a co nikoliv," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám