Hlavní obsah

Policie stíhá devět starostů za miliónové podvody s dotacemi na povodně

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila 11 osob ze zneužití pravomoci úřední osoby a z dotačních podvodů. Mezi trestně stíhanými je i devět starostů obcí a měst ve středních Čechách a na Ústecku. Podle policie falšovali posudky o škodách způsobených povodněmi, aby z fondů EU vylákali na fiktivní škody miliónové dotace. Podařilo se jim vyčerpat 29,5 miliónu korun z celkově požadovaných 45,5 miliónu.

Foto: René Chvalina, Právo

Článek

O trestním stíhání, které policisté speciálního útvaru zahájili minulý týden, informoval ve středu jeho mluvčí Roman Skřepek.

Podle něj čerpali dotace na základě falešných posudků předložených ministerstvu pro místní rozvoj od října roku 2009 do následujícího roku.

„Především v nich bylo nepravdivě uvedeno, že obecní majetek, na jehož obnovu jsou dotace vyžadovány, byl z 80 až 90 procent poškozen přívalovými dešti. Toto tvrzení bylo dokladováno posudky, průvodními a technickými zprávami a dalšími dokumenty. Ceny a rozsah prací a použitého materiálu byly v těchto podkladech výrazně nadhodnoceny.“ uvedl k tomu Skřepek.

Policie zajistila u dvou osob 8,5 miliónu

Doplnil, že obvinění si byli vědomi, že majetek obcí a měst nebyl v daném období jakkoliv poškozen žádnou živelnou pohromou.

„Obvinění měli uvést nepravdivé a hrubě zkreslené údaje o postižení obcí nebo měst živelní nebo jinou pohromou v úmyslu způsobit škodu velkého rozsahu,“ stojí dále ve zprávě protikorupční policie.

Ministerstvu pro místní rozvoj se podařilo policistům zachránit 16,5 miliónu korun z programu obnovy obecního a krajského majetku po katastrofách. U dvou obviněných se podařilo zajistit majetek, kterým lze částečně škodu kompenzovat, a to dvě nemovitosti, tři motorová vozidla a peníze na účtech v celkové hodnotě 8,5 miliónu korun.

Všechny osoby jsou stíhány na svobodě, v případě odsouzení jim hrozí až desetileté tresty.

Reklama

Výběr článků

Načítám