Hlavní obsah

Rath znovu útočil na Kalouska kvůli alkoholu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco měla Sněmovna jednat o novele silničního zákona, která mimo jiné řešila i způsob trestání alkoholu za volantem, sociálně demokratický rétor David Rath si v rozpravě vyřizoval účty s nepřítomným ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Toho již před časem obvinil na jednání z opilosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec David Rath (ČSSD) hovoří k poslancům

Článek

Jednou z klíčových otázek je dlouhodobě tolerance určitého množství alkoholu v krvi řidičů, čehož Rath opakovaně využil, aby mohl rýpnout do ministra, který v tu chvíli nebyl v jednacím sále přítomen.

"Žijeme v zemi, kde netolerujeme ani setinu miligramu alkoholu v krvi, protože říkáme, že se s alkoholem nesmí řídit motorová vozidla, ale tolerujeme řízení ministerstva financí u lidí, kteří zjevně prokazují  nesmírně vysokou hladinu alkoholu," konstatoval Rath. "A nikomu to nevadí, nikdo se tím nezabývá a všichni to bereme jako normu," uzavřel svůj první výstup.

Rath se dovolával kolegy Béma

O pár minut později Rath využil, že se do debaty vložil i Pavel Bém (ODS), který se coby lékař a odborník na drogové závislosti přihlásil i k adiktologii (nauce o závislostech). "Jsem v této  Sněmovně asi jediný, nikoliv alkoholik, ale adiktolog, respektive alkoholog," připomněl Bém svou původní profesi.

"Pokud jste adiktolog, tak mě mrzí, že jste se nezapojil a buď nevyloučil nebo nepotvrdil před časem moji pracovní diagnózu ebriety (opilosti) u ministra financí Kalouska," uvedl  Rath.

"Já jsem odborník na interní medicínu, vy jako adiktolog jste mohl přispět k tomu, jestli zde byl skutečně zpitý pod obraz boží jako to připadlo mně, nebo jestli to byla jen taková drobná fyzicky psychická indispozice, která s požitím alkoholu neměla co do činění," zaútočil znovu na Kalouska. "Příště si vás budu volat na pomoc k rozlousknutí tohoto složitého oříšku, byť mně tak složitý nepřipadá," slíbil Rath.

Výrok stál Ratha 10 000 korun

Rath se do Kalouska ohledně alkoholu opíral už dřív. Výroky ho přišly na 10 000 korun. Incident se datuje do loňského října, kdy Rath obvinil Kalouska, že je opilý. Kalousek se ohradil s tím, že mu lékař podobné požitky zakázal a na kolegu si stěžoval u mandátového a imunitního výboru. Ten nakonec v únoru uložil Rathovi pokutu 10 000 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám