Hlavní obsah

V Česku padají teplotní rekordy staré i sto let

Novinky, ČTK, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Extrémně slunečné počasí v Česku trhá rekordy. V Příbrami dokonce v sobotu naměřili 23,1 stupně Celsia, takže padl o pouhou desetinu stupně předchozí rekord z roku 1885. Rekordně vysoké teploty naměřili také ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku a v Žamberku na Orlickoústecku. Uvedli to pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Článek

Ve Stráži naměřili v sobotu kolem 15. hodiny 23,3 stupně, dosud nejvíce to bylo 22,5 stupně před čtyřmi roky. V Žamberku bylo 22,7 stupně, dosud nejvíce tam naměřili v roce 1943, a sice 21,9 stupně.

Již v neděli se už ovšem očekává zhoršení počasí. ČHMÚ na svém webu informuje, že slunečné počasí pomalu končí. V neděli přibude oblačnost s místními přeháňkami a ojediněle i bouřkami.

Četnější přeháňky očekávají meteorologové na severovýchodě a východě země, zejména v Jeseníkách a Beskydech mají být srážky intenzivnější a trvalejší. Naopak v Čechách bude slunečněji a přeháněk méně. Nejvyšší denní teploty klesnou o dva až čtyři stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám