Hlavní obsah

Zklamaný ministr Pospíšil končí na plzeňské právnické fakultě

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Ministr Jiří Pospíšil už nebude učit na „svých“ plzeňských právech. Důvod? Podle informací Práva nejrespektovanější expert fakulty Karel Eliáš v úterý 19. dubna oznámil, že ze školy odchází kvůli sporům se současným vedením děkana Květoslava Růžičky, a to ke konci srpna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

„Pokud je to pravda, ze solidarity k němu odejdu také a stejně tak i z vědecké rady fakulty,“ řekl Právu Pospíšil, který skandály zmítanou školu jakožto reformní děkan v letech 2009 a 2010 zachraňoval.

„Je špatné, že si teď Karla Eliáše, svého nejlepšího odborníka, nedokáží udržet, a je ostudné, že nebyl zvolen do akademického senátu fakulty,“ dodal Pospíšil.

Eliáš, tvůrce nového občanského zákoníku, bývalý člen Pospíšilova reformního týmu a vedoucí katedry soukromého práva, měl odpoledne vypnutý mobilní telefon. Po zmíněných volbách do akademického senátu fakulty na počátku dubna ale prohlásil, že školu i nadále ovládají lidé spjatí s bývalým vedením Milana Kindla, Jaroslava Zachariáše a Ivana Tomažiče - za nich odstartovaly rychlostudentské aféry.

Výpovědí je víc

Na fakultě končí i třeba někdejší Pospíšilova pravá ruka, bývalý proděkan Petr Bezouška - ten pracuje na stejné katedře jako Eliáš. „Už jsem se rozhodl. Odcházím ke konci semestru, tedy k 31. srpnu,“ sdělil Bezouška. Důvodem jsou podle něj poslední kroky vedení.

„To, co předvádí ve vztahu k rozpočtu, ve vztahu k naší katedře. Vlastně vůbec nic neřeší. Směřování fakulty pro mne není přijatelné,“ podotkl Bezouška. Mimo jiné se mu nelíbí poslední návrh rozpočtu, který jeho katedru údajně poškozuje.

Výpovědí bude podle všeho víc. „Z naší katedry odejde asi třináct nebo patnáct lidí. Ale neřešíme to nějak hromadně. Každý se rozhoduje sám za sebe,“ doplnil Bezouška.

Děkana Růžičku se nám v úterý nepodařilo kontaktovat. Už dříve ale prohlásil, že každý je nahraditelný, a podle svých slov chce pokračovat v Pospíšilem nastartovaných reformách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám