Hlavní obsah

Němcová komplikuje rozsazení rebelů od VV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Věci veřejné požadují, aby rebelové Kristýna Kočí, Stanislav Huml a Jaroslav Škárka dostali ve Sněmovně nová místa daleko od jejich křesel. Kvůli tomu bude třeba vyvolat dvojí hlasování na plénu, ale šéfka dolní komory Miroslava Němcová (ODS) to nepokládá za důstojné. Podle ní by to šlo vyřešit změnou zasedacího pořádku.

Foto: Petr Horník, Právo

Kristýna Kočí ve Sněmovně ještě před rozdělením podle stranické příslušnosti vedle kolegyň Lenky Kohoutové (ODS), Květy Končické (KSČM) a Kateřiny Konečné (KSČM)

Článek

Bývalou šéfku klubu VV Kristýnu Kočí i poslance Jaroslava Škárku a Stanislava Humla zřejmě čeká stěhování do lavic v poslední řadě. O změně musí ale podle jednacího řádu rozhodnout plénum.

"Já bych si spíš myslela, že tohle je úplná banalita, skoro se mi nezdá důstojné, aby Sněmovna řešila, kdo kde bude sedět. Jestliže tu je nevůle, aby paní poslankyně Kočí seděla tam, kde sedí, tak změňme zasedací pořádek," řekla Němcová. Později ale v ČT přece jen připustila, že kvůli nevraživosti VV vůči rebelům budou muset poslanci přistoupit k hlasování, jelikož jinou možnost jednací řád nedává.

O změně zasedacího pořádku budou muset poslanci hlasovat hned dvakrát. Nejprve budou muset rozhodnout, zda zařadí bod "změna zasedacího pořádku" do programu, poté budou rozhodovat o samotném přesazení zákonodárců. V minulosti si strany obvykle vycházely vstříc a přeběhlíky přesazovaly bez zbytečných obstrukcí.

I Melčák s Pohankou museli napravo

Tři bývalí poslanci VV by se měli podle informací některých médií přesunout do poslední lavice v prostřední řadě. Jsou zde přesně tři místa. Dosavadní pozici Kristýny Kočí v první řadě zabere patrně její nástupkyně Karolína Peake. Blíže k jednacímu pultu by se mohli přestěhovat poslanci Petr Skokan a Dagmar Navrátilová, kteří nyní sedí v zadní lavici.

Nejde o první případ, kdy bývalí kolegové odmítli sedět vedle přeběhlíků. Více vpravo se v minulosti stěhovali například Miloš Melčák a Michal Pohanka, kteří dali důvěru vládě Mirka Topolánka. Na opačnou stranu se pak přesouvali poslanci ODS Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý, kteří Topolánkovu vládu později pomohli svrhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám