Hlavní obsah

Kalousek: Raději předčasné volby, než handlovat s ABL

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nechce, aby kabinet musel "handlovat" o své budoucnosti s firmou ABL. Podporu vládě mezi jednotlivými poslanci VV nicméně shánět nehodlá a říká, že než být ve vládě s podnikatelským subjektem, byly by lepším řešením předčasné volby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Prezident podmiňuje premiérovy návrhy na odvolání ministrů VV plánem, jak si koalice zajistí většinu k vládnutí. Co na jeho krok říkáte?

Panu prezidentu záleží na stabilitě, nám zase na tom, aby byl vláda věrohodná, pan prezident může těžko odmítnout návrhy, které mu předá pan premiér. A ty musí pan premiér dát, aby byla vláda věrohodná.

Jaký máte plán?

Plán je velmi jednoduchý. Očistíme se od podezření, že ve vládě jsou dvě politické strany a jedna je s.r.o., a dál budeme mít proreformní plán pro Českou republiku. Pokud bude pro takový plán ve Sněmovně dostatek poslanců, potud dává ta vláda smysl, a pokud pro to nebude většina poslanců, tak to smysl nedává.

Půjdete tedy do divokého hlasování o důvěře či nedůvěře vládě?

Je to každopádně čistší, než handlovat s firmou ABL.

Co říkáte na to, že VV navrhly, aby premiér odvolal i vás?

Rozumím tomu, že spoustě lidí vadí, že TOP 09 je jediná politická strana, která není zatížena žádným korupčním skandálem, a není proto důvod, abychom se tvářili, že se podílíme na průšvizích Věcí veřejných a ODS.

Podle VV máte máslo na hlavě z ministerstva obrany a měla by u vás stejně jako u jejich politiků platit presumpce viny.

Presumpce viny se používá v případě, kdy se něco vyšetřuje a není jisté, jak to dopadne. Já mám tu pofidérní výhodu, že jsem byl v minulosti několikrát osočen a často jsem odstupoval i ze svých funkcí, abych se po objektivním vyšetření těch případů mohl vrátit, což jsem taky udělal. O čem mluví Věci veřejné, jsou případy déle než deset let staré a byly objektivně vyšetřeny, a bylo konstatováno, že to byla křivá osočení a pomluvy. Já jsem odešel z ministerstva obrany v roce 1998. Kdyby jakýkoli politik měl jistotu, že jeho práce byla třináct let prošetřována a nenašlo se ani smítko, tak bych mu rád pogratuloval.

Podaří se vám najít tolik poslanců VV, kteří by vládu podpořili?

Nevím, to je na individuálním svědomí každého poslance.

Sondovali jste mezi nimi?

Ne, nechávám to na nich.

Ze slov Klausova tajemníka Ladislava Jakla plyne, že by prezident při novém sestavování vlády nemusel znovu oslovit Petra Nečase. Co říkáte na takový signál?

Ústava umožňuje prezidentu republiky oslovit kohokoli, i vás.

Myslíte, že by bylo více na místě, kdyby oslovil ČSSD jako vítěze voleb?

To bych si samozřejmě nepřál, ale prezident může oslovit kohokoliv. Pan prezident si je určitě vědom reality a osloví toho, kdo bude mít alespoň šanci dát dohromady většinu.

Jak pohlížíte na vyvolání předčasných voleb?

Ty si samozřejmě nikdo nepřeje, ale je to jednoduché. My za TOP 09 nechceme riskovat, že jsme ve vládě s podnikatelským subjektem. Buď se nám podaří být ve vládě, která má ideový základ, proreformní étos a získá v Poslanecké sněmovně většinu, nebo - pokud by taková většina nebyla – by předčasné volby byly čistší řešení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám