Hlavní obsah

Jsem válečník, ale zrada spolubojovníka bolí, říká Bárta

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstupující ministr dopravy Vít Bárta (VV) odpovídal na otázky deníku Práva, které se týkaly posledních událostí. V kauze, ve které měl dát peníze členům své strany za loajalitu, se cítí jako podvedený. Trvá na tom, že šlo o přátelskou půjčku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta

Článek

Pane odstupující ministře dopravy. Rozhovor děláme u vás v pracovně vašeho bytu. Nejsem odposloucháván?

Můžete si být jist jen mým čestným slovem.

Jaké si myslíte, že má nyní hodnotu?

Jestli mě pan Škárka obviňuje z toho, že byl sledován, že mu nefungovala zrcátka u auta, protože měl nějaké zařízení ve vozidle, tak si myslím, že on ve své pozici a po daném trestním oznámení může veřejnosti dokázat, jestli je to pravda, nebo není. A já říkám, že to samozřejmě pravda není.

Neptal jsem se na Škárku, ale na váš morální kredit. Veřejnost může být ze všech informací zmatená. Například vaše tvrzení, že jste šel do politiky prosazovat svoje ekonomické zájmy.

Nic špatného jsem neudělal. Je ale pravda, že se toho objevilo mnoho. A na to, abych mohl vše, co se objevilo řádně vysvětlit, nestačí jedna tisková konference či jeden rozhovor. Vyžaduje to čas a jako zodpovědný politik vím, že v tom kýblu něčeho nevoňavého, co se na mě vysypalo, nemám dostatečný mandát na to, abych mohl dělat ministra. Proto jsem dal svojí funkci k dispozici. Abych nebránil reformám, abych nesnižoval kredit vlády a abych v klidu měl čas veřejnosti vysvětlit, co se stalo. Například dokument o sledování Dalíka jsem v pátek viděl poprvé.

Před veřejností máte ale z ostudy kabát. Jak můžete kandidovat na předsedu VV?

Nemám pocit, že mám z ostudy kabát. Za posledních několik hodin jsem dostal tolik emailů a esemesek jako nikdy před tím. „Stojíme na vaší straně a držím vám palce. Jste jen o rok starší než můj syn a také se vžívám do situace, kdyby se proti němu vytvořila taková kampaň na jeho odstranění. Věřím, že se očistíte a zaujmete opět místo, které vám náleží. Zákulisní boje ve vysoké politice jsou samé podpásovky a procházíte školou života. Pevně věřím, že se opět postavíte na nohy a všem, co vám hází klacky pod nohy, přímo klády, ukážete co ve vás je.“ (čte z emailu). Koukněte na ty emaily. A proto budu kandidovat na předsedu VV, i když ne všechny mě podporují.

VV se profilovaly jako strana boje proti klientelismu a korupci a špinavým praktikám. Nicméně vy sám z pozice ředitele ABL jste uznal, že takové praktiky je třeba používat. Jak vám lidé mohou věřit?

To, co bylo zveřejněno, je několik věcí vytrženo z kontextu. Myslím si, že mé chování na ministerstvu dopravy jasně ukazuje, co jsou mé zásady a jakým směrem jdu. Na resortu jsem jen za loňský rok ušetřil sedm miliard. Za tento rok Správa železniční dopravní cesty ušetřila šest miliard. Všemi kroky, které dělám, snižuji neefektivitu státu a chráním peněženku daňového poplatníka. A za tři čtvrtě roku na ministerstvu dopravy se nemám za co stydět.

V dokumentech otištěných v MF Dnes jste například v roce 2007 hovořil o tom, že do politiky jdete kvůli byznysu. Tady hrozí, že takové praktiky z byznysu přenášíte do politiky.

Jen zablokovat to, co dělám, má pro mnohé obrovskou hodnotu. Moje práce na ministerstvu dopravy a v politice za posledních tři čtvrtě roku je nejlepším důkazem o tom, jaká je realita. ABL nemá na ministerstvech VV žádnou zakázku.

Ne, ale má tam své lidi, například náměstky.

Jaké? Jediný náměstek byl Martin Sýkora, jehož rezignaci jsem v pátek podepsal. Řekl, že když na ministerstvu dopravy nebudu já, tak on tam také nebude.

Nejde jen o náměstky. Ministr školství Dobeš pracoval v ABL. Máte spolupracovníky z vaší bývalé firmy na ministerstvech...

Kdokoli byl označován za náměstka ABL z ministerstva už dávno odešel. Bez ohledu na to, či jsem přesvědčen, že to jsou slušní lidé, jako Kryštof Hajn nebo Mirek Zahálka, tak neodešli pro to, že udělali něco špatného, ale pro to, že dobří byznysmeni bohužel nemohou být dobrými úředníky. Ten svět je nesmírně odlišný a vyžaduje jiné chování.

Dalším náměstkem je na vnitru Michal Moroz, od jehož firmy jste si pořídil i detektor lži...

Michal Moroz je konkurent. Proti sobě jsme stáli v několika vážných výběrových řízeních. To, že byl konkurent a že byl exkluzivní dodavatel nějaké technologie pro ČR, tak mi řekněte, jak jinak jsem si tu technologii měl koupit než od něj.

Moroz skončil jako náměstek na ministerstvu vnitra.

No a co. Michal Moroz obchoduje s ABL. To je teda sdělení. Co má s ABL společného?

Ve zveřejněných dokumentech jste uvedl, že je třeba klienta například infiltrovat, použít k tomu ženy, sledovat ho. Vždyť totéž můžete dělat v politice vůči svým konkurentům.

Společnost ABL za posledních tři čtvrtě roku, co jsem v politice, se drží maximální vzdálenosti od VV a ode mne. Znali jsme svědka, který věděl, že před vánoci Ivan Langer přinesl do Eura informace o panu Michálkovi. Báli jsme se o něj. První, co nás napadlo, bylo zavolat bráchovi do ABL, aby dostal ochranku. Neudělali jsme to, protože bychom nezdůvěryhodnili tohoto svědka.

Jak můžu vědět, že si detektorem lži neověřujete své kolegy v politice či novináře?

Je pravda, že jsme koupili detektor lži, které je jedno z navigačních zařízení. Neřekne vám, zda je něco pravda či ne, ale jen odhadne, zda to je pravděpodobné či není. ABL ho koupila kvůli vymáhání pohledávek. To se dělá tak, že opakovaně telefonuje nějakým lidem a ptáte se, jestli zaplatí, jestli má nějaké problémy. Z dotazníku, který si složíte, si uděláte jasnou představu o tom, jakou cestou tu pohledávku máte vymáhat.

Mně nejde o dlužníky, ale politiky.

V politice jsem nikdy žádný detektor lži nepoužil. Za poslední tři čtvrtě roku nemám s ABL nic společného, s výjimkou své osobní bezpečnosti.

Můžete objasnit, za jakých okolností a jak jste předával peníze Škárkovi a Kočí?

Těším se na vyšetřování celé věci. Nyní k tomu říkám, že to byly půjčky. Potvrzuji to, že jsem panu Škárkovi obálku předal u sebe v bytě, na ministerstvu dopravy mi pan Škárka řekl o svých osobních problémech, které odventiloval před svědkem a následně jsem se s ním dohodl, že půjčku dostane.

Kdo je ten svědek?

Na to přijde čas.

A co u Kočí?

To samé.

Existuje také svědek?

Teď jsem vám říkal, že to byla půjčka, že proběhla za stejných podmínek jako u pana Škárky, ale víc vám k tomu říkat nebudu.

Víte o tom, že když jste Kočí půjčil 500 tisíc korun, tak jste porušil zákon o praní špinavých peněz, který dovoluje předávat hotovost jen do výše 15 tisíc euro. To jste si jako podnikatel neuvědomil?

Nyní, když se to stalo, jsem to konzultoval s několika právníky a oni tvrdí, že to je zcela v pořádku.

To jste ale konzultoval až nyní.

Vy si myslíte, že bych konzultoval dopředu to, co jsem považoval za normální a v pořádku? Žijeme v normálním světě. Když vás člověk, se kterým si tykáte a kterého léta znáte, přijde a řekne si o peníze...

Jak dlouho znáte Kočí?

Od začátku roku 2009.

A to půjčíte člověku, kterého znáte dva roky půl miliónu korun?

Kristýna Kočí je člověk, kterého znám dva roky, se kterým jsem prožil tolik času, že si někdy říkám, že jsem se svojí manželkou nezažil tolik věcí, jako s Kočí. Kdyby mi Kristýna Kočí zavolala ve tři hodiny ráno, že potřebuje třeba přespat u mě v bytě, tak jí dám klíče a nechám jí tu přespat. Dnes je situace odlišná. Ve středu jsem se omluvil novinářům, že jsem bagatelizoval problémy v poslaneckém klubu. Opravdu jsem ji neviděl a dodneška je pro mě nepochopitelné a bude mi i ostatním trvat ještě dlouho pochopit, jak je lidsky možné... Ztrácím slova. Jak je možné, že člověk, kterého znáte léta, Jardovi jsem fakt půjčil na oblečení...

On to popírá...

... kterému moje maminka, když jeho matka měla rakovinu zařizovala nemocnici... moje matka se jako lékařka starala o matku pana Škárky, když měla zdravotní problémy a tato zrůda udělá to, co udělá... Půjčit lidem, které znáte léta, se kterýma žijete, peníze, to není nic, za co bych se styděl, a nad čím bych přemýšlel.

Pokud je to pravda a oběma jste jen půjčil, tak 170 tisíc u Škárky pochopím. Ale půl miliónu není málo a nechce se mi věřit, že byste jí to půjčil jen tak.

Věřil jsem jí. Vy si myslíte, že když jdete jednat na koaliční schůzku o tom, jestli Radek John, já a Kristýna Kočí jsme se dopustili trestného činu proti premiérovi, jdeme jednat ke Klausovi, jedná se o to, jestli zavřou nějakého ministra nebo ne, když v prosinci řešíme fatální věci, že tomu člověku nevěříte? Přeci kdybyste mu nevěřil, tak byste s ním nemohl sedět na K9.

Vašich půl miliónu je jak přes kopírák strýček Vik nebo Vlčkův milión v pytlíku.

Ne, je tu jeden veliký rozdíl. Nikdo nemíní pochybovat o tom, že to jsou moje peníze a že je nepotřebuji získávat jinou cestou. U pana Vika a u podobných šlo o to, jak dokázat, že se někdo dostal k penězům. A původ těch peněz byl neznámý. Tady je původ naprosto jasný. Každý ví, že peníze mám, což jsem řekl i na poslaneckém klubu. Vážení, zdaněním náhrad došlo k seškrtání platů, víc než se původně předpokládalo. Pokud máte problém, přijďte za mnou a já vám ho pomohu řešit, řekl jsem před svědky.

Můžete ten půl milión dokázat? Předpokládám ho, že jste ho neměl ukrytý v matraci. Určitě musí existovat výpis, kdy jste si 500 tisíc vybral.

Jsem zvyklý mít takovou částku, respektive vyšší u sebe v trezoru v tomto domě. I tyto věci budou součástí trestně právního řízení.

Když tvrdíte, že šlo o půjčku, tak k čemu Kočí peníze potřebovala? Svěřila se vám?

Ne.

A to vás nezajímalo, na co si chce půjčit půl miliónu korun?

Můj úkol byl, aby jakýkoli z poslanců, který má problém, si nepůjčil peníze u někoho, komu by měl být zavázán natolik, že by to mohlo poškodit VV.

Ale to je totéž, jenom s tím rozdílem, že bude zavázán naopak vám! A tím byste ho mohl ovládat.

K čemu potřebuji, aby mi poslanci byli loajální?

Posilujete tím svou moc. Když si u mě někdo půjčí, tak ho tím držím pod krkem.

Všiml jste si toho, že oba dva mě v médiích vyzvali, zjevně před tím, než jsem jim tu obálku dal, abych kandidoval na předsedu strany? Za co bych jim dával peníze, když mě oba dva otevřeně podporují. Říkají: Je autoritativní, to je fakt, ale my ho vyzýváme, hluboko před tím, než si ty peníze ode mne půjčili, ať kandiduje na předsedu strany.

Zatím se v médiích objevilo jméno Škárky, Kočí a Martina Vacka. Byli ještě nějací jiní poslanci, kteří si půjčili?

Ne, ale obrátilo se na mě víc poslanců, kteří chtěli pomoct. Například pan Huml mi řekl, že na Nově přišel o příjmy, tuším, že tvrdil, že to bylo 80 až 100 tisíc měsíčně, že má doma zařízené kompletní studio na vyrábění reportáží atd. a má velký finanční výpadek. Nepřímo jsem mu nabídl pomoc tím, že jsem mu navrhl, aby pro náš web vyráběl video vizitky, které stejně potřebujeme. Byli jsme dohodnuti, že se mu ozve konkrétní člověk z reklamní agentury, která pro nás pracuje, aby s ním spolupráci domluvil. Opakovaně mu volal, ale ten ho odmítl přijmout.

Co taktika omlouvání. To vám prý také vycházelo jako taktika.

Považuji za nesmírně neférové, že cokoliv co v byznysu učíte své podřízené v roce 2007, je ambice konfrontovat dnes s tím, co dělám v politice. Pokud se zítra stanete prodejcem obuvi, vaší povinností je zákazníka přesvědčit, že prodáváte nejlepší boty na světě.

I za cenu úplatku?

Nikoho jsem nikdy neuplácel. Musím si přečíst, odkud se zveřejněné dokumenty vzaly. Velmi váhám vůbec připustit jejich relevanci. Mám pocit, že se jedná jako obvykle o manipulaci s nějakými dílčími dokumenty v ABL. Zpátky k prodeji obuvi. Když půjdete do politiky a vytáhne se na vás, že jste školil prodej bot, že je třeba umět vychválit vlastní zboží, tak podle toho, jak jste prodával boty, budete hodnocen, že se chováte v politice.

A co tvrzení, že jste šel do politiky kvůli zakázkám?

A mám je? Ukažte mi je! Od té doby co jsem v politice se ABL striktně vyhýbá jakýmkoli zakázkám, které by mohly mít cokoli společného s resorty VV.

Ale vaším cílem jít do politiky právě pro to abyste ty zakázky získal. Vždyť v dokumentech z ABL jste uznal, že 40 procent zakázek pro bezpečnostní agentury v EU pochází právě z veřejného sektoru!

To je tak bohapustá lež. Dokumenty si musím pečlivě nastudovat a hledat souvislosti, hledat logiku...

Já vám ji popíši: politické konexe. Známí z politiky zůstanou u moci a přihrají veřejné zakázky.

Vy si myslíte, že to, co je v novinách, není něčí práce, aby mne z politiky dostal? Myslíte si, že tu jsou politické strany, které mají zájem na tom, abych dál dělat svojí práci? Není to taková náhoda, že se během jednoho týdne stanou takové věci, že na mě dva z mých nejbližších spolupracovníků podají trestní oznámení a druhý den pan Kmenta vyzvrací jakýsi článek, že jsem sledoval Topolánka? Mimochodem ke školení zaměstnanců ABL v roce 2007 se pan Škárka neměl jak dostat. Shodou okolností zde došlo k řadě zásadních událostí.

Čím si vysvětlujete činy Škárky a Kočí, pokud, jak tvrdíte, jste je neuplácel.

Z jedné strany žijete několik měsíců s pocitem, že je něco špatně. Nevíte, co a bolí to čím dál tím víc. Pak to praskne, vidíte, že vás zradili ti nejbližší a že na vás udělali brutální podraz. Půjčku pojmenovali jako úplatek.

Co k nim cítíte?

Jako po bouřce máte čerstvý vzduch a mnohem lépe se vám dýchá. Negativní emoce je hrozný smutek z toho... když na mě útočí zvenku, tak jsem válečník. A když mi někdo dá facku, tak ho klidně kopnu mezi nohy. Ale když vás zradí spolubojovník, to bolí mnohem víc. Jste zmatený, nevíte co a jak, vybaví se vám Přemysl Otakar II. na Moravském poli a jak nějaká partička najednou není tam, kde by měla být. A najednou ji vidíte na druhé straně hřiště a čekám, kde se objeví. Jsem válečník, ale každý válečník musí mít své srdíčko, a to je přesně o tom, že kdykoliv komukoliv ve svém týmu pomohu. Stejně tak ale platí to, o to hůř nesete zradu ve vlastních řadách. Strašně to bolí.

Z Napoleona se tady stal český král...

Nepodsouvejte mi to, že se cítím jako Napoleon, Karel IV. nebo Přemysl Otakar II. Prostě mám rád dějiny a považuji za inspirující si číst příběhy z historie a umět životopisy, protože v tom je veliké poznání a neustálá inspirace. Ale jistá paralela tady je.

Na stole máte Shakespearova Hamleta. Chystáte pomstu?

Hamlet tu jen leží, ale čtu knihu s moudrými shakespearovskými výroky. Jde jen o výseky, protože v těchto dnech mám moc myšlenek v hlavě a nejsem schopen číst souvislou knihu. Uklidnit se tím, že si přečtete pár řádek je inspirující.

Tak mi nějakou přečtěte.

„Třeba, že jsem, co jsem, nejsem tím rád a nikdy se s tím nesmířím. A když už musím mít parohy, tak je také použiji a budu trkat.“

Veselé paničky windsorské, to říká Falstaff. Také z něj na konci hry udělají, s odpuštěním, naprostého vola.

I to se mi může stát.

Anketa

Věříte, že je Vít Bárta obětí vykonstruované kauzy?
Ano
69,4 %
Ne
30,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42273 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám