Hlavní obsah

Kauza plzeňských práv má skončit v červnu

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Do začátku letních prázdnin by mělo být definitivně jasné, komu budou zrušeny neoprávněně získané diplomy z plzeňských práv. Původní termín stanovený na 28. února se dodržet nepodařilo. Pokud by to škola zvládla ke stanovenému datu, bude to více než jednadvacet měsíců od startu největší kauzy v historii českého vysokého školství.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Právní expert Západočeské univerzity František Korbel

Článek

„Táhne se to už velmi dlouho. Uděláme všechno pro to, aby všechna rozhodnutí o zrušení diplomů nabyla právní moci do konce června,“ řekl Právu právní expert Západočeské univerzity František Korbel. Rektorka Ilona Mauritzová podotkla: „Možná to vypadá, že postupujeme pomalu, ale zato postupujeme důkladně.“

Soudy zatím nehrozí

Škola vede celkem pětačtyřicet správních řízení, o titul ale přijde asi jen patnáct až dvacet lidí, u nichž je vina zcela flagrantní. „O některých víme, že vystudovali neoprávněně, ale nejsme to schopni jednoznačně prokázat. V těchto případech diplomy rušit nebudeme,“ uvedl Korbel.

Univerzita zatím poslala oznámení o zrušení diplomu čtyřem absolventům - jednomu počátkem ledna, ostatním o měsíc později. Postižení mohou toto rozhodnutí do dvou měsíců od doručení napadnout žalobou. „Pokud vím, tak se na soud zatím nikdo neobrátil,“ konstatoval Korbel, který se domnívá, že se soudními spory to nebude tak horké. „Museli by na veřejnosti vysvětlovat svá studia. A to by jim na cti nepřidalo, i kdyby nakonec vyhráli,“ poznamenal Korbel.

Rozpolcená škola

Milan Kindl, Jaroslav Zachariáš a Ivan Tomažič, tedy nejužší vedení školy, které neslo za skandály minulých let největší odpovědnost, sice rezignovali už v září 2009, situace na škole je ale napjatá i teď. Tento týden si učitelé i studenti volili své zástupce do akademického senátu. A zatímco většina z šesti zvolených studentských zástupců je pro další reformování fakulty, o dvanácti učitelských senátorech se to údajně říci nedá.

Čtyři z nich seděli v senátu už za Kindla a podle vyšetřovacích závěrů nesl minulý senát na problémech školy spoluvinu.

„Studenti dali jednoznačně najevo, že chtějí reformní, férovou a moderní školu. Pokud jde o učitele, mám velké pochybnosti,“ prohlásil renomovaný odborník a jeden ze skalních pedagogů fakulty Karel Eliáš. Sám ve volbách neuspěl, stejně jako někteří další členové reformního týmu, který vytvořil bývalý děkan Jiří Pospíšil. „Nemohu vyloučit, že dáme výpověď,“ podotkl Eliáš. Současný děkan Květoslav Růžička ale považuje senát za reformní a ve čtvrtek Právu řekl, že každý je nahraditelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám